Hirdetés

Csodás elismerést kapott a máriapócsi szerzetes nővér

Szabolcsihír/Facebook

2020.02.26. 09:51

Csodás elismerést kapott a máriapócsi szerzetes nővér
Fotók: Faceook és nyirgorkat.hu

Évtizedekig megtűrtként élt a Hajdúdorogon született Imre Margit Ágota, majd 1990-ben megvarrta rendi ruháját...

Hirdetés

Hirdetés

Rangos esemény helyszíne volt a napokban Budapesten a Párbeszédek Háza, ahol tizenkilencedik alkalommal adták át a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Hit pajzsa-díjat. Az idei kitüntetett a máriapócsi Imre Margit Ágota OSBM görögkatolikus szerzetes nővér - számolt be a rendezvényről Facebook-oldalán Papp Bertalan Máriapócs polgármestere, aki szintén jelen volt a díjátadáson.

Az elismerést minden évben csak egy élő személy kaphatja az országban. A Hit pajzsa-díjat Mádl Dalma asszony adta át. Ünnepi beszédet mondott Latorcai János az országgyűlés alelnöke, majd Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita méltatta a kitüntettet.

Imre Margit Ágota 1932-ben született Hajdúdorogon - olvasható a nővérről a nyirgorkat.hu  oldalon. Tizennégy évesen került a máriapócsi bazilita nővérekhez, tizenhét évesen lett jelölt, és titokban kezdte el a noviciátust. A hazai szerzetesrendek működési engedélyének megvonása után, 1953-ban érettségizett, majd matematika–fizika szakos diplomát szerzett. Elkezdődtek számára a hosszú magány évei. Szerzetesi közösségétől távol, Albertirsán kapott tanári állást, majd Pomázon, később Budakalászon, végül a fővárosban, a IV. kerületi Április 4. téri általános iskolában tanított egészen 1988-ig, nyugdíjazásáig. Az évtizedek alatt folymatosan éreztették vele, hogy megtűrt személy az iskolában. 1968-ban titokban örökfogadalmat tett, ezután következtek a helyi rendőrőrsön zajló kihallgatások, majd állandósultak a rendőri megfigyelések.
Imre Margit Ágota nővér 1989-ig magányosan élt; a rendszerváltozáskor, 1990-ben megvarrta rendi ruháját, majd a máriapócsi bazilita rendházba költözött, amit ugyanazon évben kapott vissza a közösség. Azóta is ott él.

Galéria

HajdúdorogMáriapócsgörögkatolikus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés