Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: Tiszavasváriból jöhet a segítség

| 2020. 03. 27. | 10:00:00
Az Alkaloida birtokában lévő alapanyagból 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani.
Koronavírus: Tiszavasváriból jöhet a segítség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét a napokban megtiltotta a magyar kormány.

A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat,

a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állította le a kereskedelmet. Az exporttilalom a határozat szerint hat hónapra szól. A vállalat többségi tulajdonosa 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd.

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban. Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

Marseille-ben, kórházi környezetben napi 600 milligramm (3×200 milligramm) hidroxiklorokvin adásával kezelték az igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket március elejétől március 16-ig. Eddig 42 beteg közül 36-nál vitték végig a kezelést, összesen 26 beteg kapott hidroxiklorokvint, közülük hat kapott még azithromycint (Sumamed) a bakteriális felülfertőződés elkerülésére, és 16 volt kontrollbeteg.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés