Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idősotthonokat ellenőriztek Csengerben és Mátészalkán

| 2020. 05. 14. | 19:01:00
Mindkettőt a református egyház működteti.
Idősotthonokat ellenőriztek Csengerben és Mátészalkán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ellátási protokollok mellett az izolációs helyiségek kialakítását vizsgálta a népegészségügyi szolgálat a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idősek bentlakásos otthonában május 14-én, csütörtökön.

Bráder Zoltánné intézményvezető az MTI-nek elmondta, a megyei kormányhivatal szakemberei úgynevezett utóellenőrzést tartottak, elsősorban a beteg, vagy vírusfertőzés gyanúja miatt elkülönített időseknek kialakított fürdőszobák és illemhelyek meglétét vizsgálták.

A 43 idős embert gondozó intézményben eddig nem voltak kialakítva az izolációs helyiségekhez tartozó vizesblokkok, ezt az elmaradást pótolták mintegy két hét alatt - tette hozzá a vezető.

A nappali ellátást és szociális étkeztetést is biztosító otthonban harmincöten dolgoznak. Az ellenőrzés során a szakemberek az ellátási protokollokat, a higiénés és a betegszobák fertőtlenítő eljárásait, az intézmény védőeszközökkel való felszereltségét, valamint az orvosi ellátás meglétét vizsgálták, és

mindent rendben találtak.

Az otthon saját varrodája már a járvány kezdetén elkezdte gyártani a maszkokat és varrni a védőruhákat, emellett a központi keret szállítmányaiból is - ismertette Bráder Zoltánné, hozzátéve, kézfertőtlenítőből, maszkokból és kesztyűkből folyamatos az utánpótlás.

Ugyancsak rendben találtak mindent a csütörtökön megtartott közegészségügyi és járványügyi ellenőrzés alkalmával a Csengeri Református Egyházközség Méliusz idősotthonában.

A Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának szakemberei, valamint a járási tisztifőorvos által elvégzett ellenőrzést követően Tőkés Zoltán református lelkész az MTI-nek elmondta: a 49 idős ember ellátására alkalmas bentlakásos intézményt az egészségügyi veszélyhelyzet előtt is rendszeresen ellenőrizték a szakemberek.
Az intézményben - az állami rendelkezésekkel összhangban - március 8-án rendelték el a látogatási tilalmat, az azóta eltelt időszakban a dolgozók fokozottan betartották a higiénés szabályokat, az egyházközség pedig beszerezte a kötelező védőfelszereléseket - ismertette.
Tőkés Zoltán hozzátette:

a 24 állandó munkavállalót foglalkoztató otthon az állami készletből, illetve a különféle szervezetektől és egyházi forrásból folyamatosan kapott és kap védőmaszkokat, fertőtlenítőszert, kesztyűket.

Megjegyezte, a kórházi vizsgálatokról és kezelésről visszatérő lakókat azonnal elkülönítik, ezt a szabályt minden esetben betartották. A honvédség szakemberei egy héttel ezelőtt fertőtlenítették az otthon összes épületét. Az otthonban és a környékén koronavírus-megbetegedésről nincs tudomásuk, a fennálló veszélyhelyzetet ettől függetlenül továbbra is komolyan kell venni a közösség és a város minden tagjának - mondta Tőkés Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés