Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komposztálás, szelektív gyűjtés: hétmilliárdos uniós fejlesztés Szabolcsban

| 2020. 05. 08. | 10:13:00
Nyíregyházát, Kisvárdát, Nagyecsedet is érinti a projekt.
Komposztálás, szelektív gyűjtés: hétmilliárdos uniós fejlesztés Szabolcsban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Széchenyi 2020 program keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 6,6 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” elnevezésű,projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 7,340 milliárd forintból valósul meg, amit közel 90 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz.

A projekt támogatási összegéből a megyei hulladékgazdálkodási társulás részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével.

A korábbi projektek keretében a projektterületen a hulladéklerakás előtti kezelésére három telephelyen megvalósult mechanikai-biológiai kezelőlétesítmény.

Az üzemeltetés során sok nehézséget okoz a csapadékvízből keletkező csurgalékvíz és a szélkihordás. Ennek megfelelően a két telephelyen javasolt a meglévő technológia csarnokba foglalása. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló fejlesztés irányát a nyíregyházi telephelyen egy nagyobb kapacitású válogató és szelektív válogató fejlesztése, valamint a keletkező kezelt hulladék WF tehergépkocsikkal történő ráhordását jelentik.

A csomagolási hulladék esetén fontos az anyagtisztaság, amely érdekében egyik leghatásosabb gyűjtési forma a házhoz menő gyűjtés. A gyűjtés feltételei nagyrészt adottak azonban a teljes ingatlanszám lefedése érdekében indokolt edényzet beszerzése, amelybe beletartozik az üveg csomagolási hulladék társasházaktól történő gyűjtése.

Az ingatlanszámnak és a növekvő hulladékmennyiségnek megfelelően szükséges az elkülönített gyűjtést biztosító gyűjtőjármű fejlesztés. A kezelési/válogatási oldal fejlesztését indukálja, hogy az intenzív szelektív gyűjtés eredményeként a várható éves bejövő csomagolási hulladékmennyiség jelentősen növekedni fog.

A kisvárdai és nagyecsedi telepeken található komposztálók körzetében indokolt a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés fejlesztése, amely merevfalú edények kiosztásával valósítható meg, valamint az ingatlanszámhoz igazodó gyűjtőjármű fejlesztéssel.

A nyíregyházi körzetben a komposztáló telep bővítése szükséges gépesítettségében homlokrakodó beszerzésével. Fejlesztési igényként jelenik meg a vegyesen gyűjtött hulladékhoz a jogszabályi megfelelések érdekében edények beszerzése, kiosztása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés