Nyírcsaholyban virít a tihanyi levendula

Szabolcsihír

2020.09.11. 15:46

Nyírcsaholyban virít a tihanyi levendula
Fotók: Pótor Melinda

De vajon hogy került oda?

Hirdetés

Hirdetés

Kevés dolog van, aminek látványa szemet, szívet, lelket egyszerre gyönyörködtetne és nyugtatna szebben, jobban, mint egy lankás levendulamező. Az összes illatos virág közül talán a levendula az, mely képes arra, hogy száz kilométerekről is tömegeket vonzzon magához.

Amikor elhangzik a varázsszó: Tihanyban virágzik a levendula, utazási irodák tucatjai indítanak, szerveznek a balatoni félszigetre utakat, hogy minél többen láthassák a csodát, utóbb pedig elmondhassák: bakancslistájukon ezt a programpontot is kipipálták. Tízezrek tapossák egymás sarkát, hogy érezhessék a levendula semmihez sem hasonlítható illatát, és vihessenek magukkal legalább egy csokorra valót az amúgy nyugtató hatású virágból.

Erre vágyott Angyalné Bartha Marianna is. A Nyírcsaholyban felnőtt, kétgyermekes édesanyának évek óta dédelgetett álma volt, hogy eljusson Tihanyba, megcsodálja a levendulamezőket. A fiatalasszonyt férje, Angyal István mindenben támogatja, így 2016-ban teljesült az álma: a család Tihanyban nyaralt. Már ott eldőlt: ettől fogva nem kell Tihanyba utazniuk, ha levendulamezőt akarnak látni.

Még abban az évben ezer tő levendulát rendeltek Tihanyból, majd egy évvel később ötszázat. A tekintélyes mennyiségű növényt azon a helyen ültették el, ahol gyerekkorában Marianna a pajtásaival szánkózott. Akkor még nem voltak annyira elhanyagolva a falu határában a földek, mint az utóbbi években. Ezek közül vásárolt meg egy külterületi zártkertet az Angyal házaspár. Ma már hosszan, több sorban kígyózik a lankán a semmivel össze nem hasonlítható, lila virágú növény.

A Mátészalka tőszomszédságában lévő, alig háromezer lakosú, takaros falu a Nyírség és az Ecsedi-láp találkozására épült. Főutcája jelenti a határvonalat előbbi kettő között. A nyírségi homokon újdonságnak számít a levendulamező, hiszen eddig csak egy-két tő díszítette a kerteket. Mariann és István teljesen újat hozott hát a település életébe, a homokos talajban pedig remekül érzik magukat a Tihanyban termett, francia levendulatövek.

Fesztiválokra hívják 

István irodában dolgozik, így munka után a kikapcsolódást jelenti számára a sok munkát adó levendulaültetvény. Marianna, aki korábban az óvodában volt dajka, itt, a levendulamezőn teljesedett ki. Mindkét szakmájának – varrónő és virágkötő – nagy hasznát veszi: kreativitásának, fantáziája szárnyalásának semmi nem szab határt. Rendszeresen bújja a szakirodalmat a levendulával kapcsolatban, az interneten pedig gyűjti a recepteket, melyek olykor csak az inspirációt adják egy-egy újabb termék elkészítéséhez. Rövid idő alatt annyira ismertté vált a közeli és távolabbi településeken, hogy rendszeresen hívják meg fesztiválokra, vásárokra. Ízléses, levendulaszínű standjával a közösségi rendezvények kedvelt portája. Mariannak sikerült olyan jó recepteket alkotnia, hogy a levendula az egyes élelmiszerekben csak diszkréten, leheletnyi mennyiségben van jelen, így az aromája mindenben érződik, de nem dominál.

Ízek és illatok

Szörpök, lekvárok, levendulával töltött illat- és alvópárnák, szárított levendulát rejtő textiljátékok, kézműves szappanok és karamellák színesítik az egyre bővülő repertoárt, ami azt is jelzi: merni kell nagyot álmodni. Minden Marianna keze munkája, aki közben a kárpitos szakmát is kitanulta. A cég neve pedig a négytagú család keresztneveinek (Marianna, Dorina, István, Szabolcs) kezdőbetűiből állt össze, így született meg a Levendulamező M-DISZ Kert.

Szedd magad!

A kert levendulavirágzáskor megtelik élettel: a „Szedd magad" akcióban előfordul, hogy 4-5 órát is eltölt itt valaki, míg az előzetesen kapott aratótáskát megtölti. Kezdik felfedezni a házasulandók is, akik szívesen készítik itt a fotókat a nagy nap emlékére. Díszes kapu is áll már két sor között, így annak sincs akadálya, hogy ebben a környezetben mondják ki a fiatalok a boldogító igent. A gyerekek, Dorina és Szabolcs megszokták, hogy a nyaralásnak pár éve mindig van köze valami módon a levendulához – ha itthon nem lenne elég.

Angyalék nagyon élvezik a mezőn töltött idő minden percét, és szívesen fogadják a hozzájuk betérőket. A kertet a Mátészalkát Nyírcsahollyal összekötő útról lehet megközelíteni. Aki teheti, álljon meg itt, ne robogjon tovább: pihenjen meg egy rövid időre, és ismerjen meg egy olyan házaspárt, amelyiknek két tagja olyan gyengéd szeretettel néz egymásra, ahogyan kevesen. Lehet ezt is tanulni! 

Cservenyák Katalin

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés