Nyírbátor és Győrtelek vezetője csatlakozott az ellenzéki kiáltványhoz

Szabolcsihir.hu

2020.10.24. 11:11

Nyírbátor és Győrtelek vezetője csatlakozott az ellenzéki kiáltványhoz
Máté Antal, Nyírbátor polgármestere

Zöld és szociális fordulatot sürget Karácsony Gergely és Botka László is.

Hirdetés

Hirdetés

Máté Antal (Nyírbátor) és Halmi József (Győrtelek) polgármesterek is aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben több ellenzéki polgármester fenntarthatóbb, emberségesebb politikát, zöld és szociális fordulatot sürget.

A budapesti, szegedi és hódmezővásárhelyi városvezetők (Karácsony Gergely, Botka László, Márki-Zay Péter) nevével fémjelzett deklaráció szerint 1956 és 1989 két olyan történelmi pillanat, amelyben fölfénylett, hogy „ezer és egy különbségünk – a származásunk és a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk – ellenére, összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete. A szabadságot és a hazát ugyanis nem lehet egymás ellenében szeretni. Mert azzal felszámolnánk mindkettőt.”

Ugyanakkor a nyilatkozat szerint a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat, miközben azok erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival. Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben, írják. 

„Mi, önkormányzatok nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni. Segíteni az egzisztenciájukat féltő polgároknak, támogatni a bajba jutott vállalkozásokat a településeinken. A segítséghez szükséges támogatás ismét csak az Európai Uniótól érkezik. Ám a kormány akadályozza ezt a folyamatot azzal, hogy nem hajlandó elfogadni a jogállami kritériumokat, azokat az európai szabályokat, amelyek biztosítanák, hogy az uniós támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többség javát szolgálják. Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat”

– hangsúlyozzák, hozzátéve: úgy kell dolgozniuk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban.

NyírbátorellenzékGyőrtelek

Hirdetés

Szóljon hozzá!