Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csalással akart húsüzemet építeni egy nyírbátori vállalkozó

| 2020. 12. 29. | 10:59:00
Nyíregyházán folytatódik a büntetőügy.
Csalással akart húsüzemet építeni egy nyírbátori vállalkozó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

145 millió forint állami támogatást akart megszerezni húsüzeme felépítéséhez egy nyírbátori vállalkozó hamis banki papírok segítségével, azonban egy fillért sem fizettek ki neki.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint egy nyírbátori vállalkozó összesen 377 millió forint európai uniós és magyar állami vissza nem térítendő támogatást igényelt egy húsüzem felépítésére. A jogszabály lehetővé tette, hogy a támogatás felét – 145 millió forintot – előlegként kapjon meg a vállalkozó, amiből elkezdheti az építkezést. Ugyanakkor azt is kikötötte a jogszabály, hogy az előleg csak akkor jár, ha megfelelő biztosítékot tud nyújtani a vállalkozó, hiszen előfordulhat, hogy valami külső ok (pl. természeti csapás, megváltozott piaci helyzet) miatt a beruházást nem lehet befejezni, és így az állam elveszítené az előleget. Ilyen biztosíték volt az ügyben egy bank által kiadott úgynevezett bankgarancia, ami az előlegnek megfelelő összegről szólt. A bankgarancia egy okirat, amely azt tartalmazza, hogy a bank kötelezettséget vállal az előleg visszafizetésére a vállalkozó helyett.

Ilyen bankgaranciát a vádlott nem tudott szerezni, ezért ismeretlen körülmények között hozzájutott egy hamis banki igazoláshoz. Az előleget mégsem kapta meg, mert a hatóság ellenőrizte az okirat tartalmát, azaz felvette a kapcsolatot az okiraton feltüntetett bankkal, amely azt a tájékoztatást adta, hogy ilyen igazolást ők nem állítottak ki.

Az ügyészség a nyomozás során felajánlotta a vállalkozónak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz, akkor tárgyalás nélkül is elítélheti a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre. A férfi élt ezzel a lehetőséggel, és beismerte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának elkövetését, ezért az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés