Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős vasúti fejlesztés Záhonynál

| 2022. 10. 11. | 16:15:00
Az ukrán gabonaszállítások miatt növelik a kapacitást.
Jelentős vasúti fejlesztés Záhonynál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg is tárgyalások folynak az ukránokkal, hogyan tudnák kihasználni a Fényeslitkén idén elkészült East-West Gate terminál kapacitásait – mondta Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a budapesti Kelet-Európai Intermodális Konferencián.

A kapacitás növelésére az ukrán gabonaszállítmányok miatt nagy szükség van, ezért a kormány tízmilliárdos nagyságrendű forrást biztosít a záhonyi térség vasúti fejlesztésére. Emellett tárgyalnak a kárpátaljai hatóságokkal a beregsurányi határátkelő teherjárművek előtti megnyitásáról is.
Magyar Levente közlése a „háború alapvetően rendezi át a térség logisztikai kilátásait, ez a jövőben is így marad, nem tudjuk mennyi ideig, de egyre inkább úgy látszik, hogy az ukrajnai háborúnak nem lesz egyhamar vége, (…) ezért felértékelődtek Ukrajna nyugati határai”. Hozzátette, a tengeri gabonaszállításról szóló megállapodás nagyon törékeny.

– Négy év múlva elindul az áruforgalom a trieszti magyar kikötői terminálon. Várhatóan két év múlva elkezdődhet a magyar tulajdonú terület kivitelezése, és négy év múlva elindulhat az áruforgalom. Elsőként a magyar áruk raktározására, további feldolgozására alkalmas bázis jön létre a területen, amely többféle árucsoportot is kiszolgál majd – mondta az államtitkár. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés