Hirdetés

Hirdetés

Közel 190 ezer rászoruló család kap tűzifát

MTI

2022.12.03. 09:54

Közel 190 ezer rászoruló család kap tűzifát
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

A legtöbb igény eddig a Szabolcs megyében is gazdálkodó Nyírerdőhöz érkezett.

Hirdetés

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget – közölte az Agrárminisztérium december 3-án.  Azt írták, hogy ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. A tűzifa több mint 50 százaléka már november végéig el is jutott az önkormányzatokhoz. Emellett a kormány országszerte hatósági árassá tette a tűzifát, hogy ezzel is segítse a lakosságot a rezsicsökkentésben.

A szociális tűzifa program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. November végéig a program keretében az állami erdőgazdaságoktól 1956 önkormányzat igényelt tűzifát összesen 181 796 köbméter mennyiségben. Ennek legnagyobb része keménylombos, míg kisebb részben lágylombos faanyag.

A legtöbb igény eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint Borsod-Abaúj megyékben gazdálkodó Nyírerdő Zrt.-hez és szakerdő Zrt.-hez érkezett.

A pályázatok beadási határideje 2022. augusztus 31-e volt, az önkormányzatok a tüzelőanyagot legkésőbb 2023. február 15-éig oszthatják ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása pedig március 31-éig történhet meg. Az elmúlt 12 évben az állami erdőgazdaságok több mint másfél millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatoknak, hogy minden évben minél többen meleg otthonban tölthessék az ünnepeket és a téli időszakot – áll a közleményben.

támogatástűzifatűzifaprogram

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés