Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismerje meg Bill Gates óriási ötletét!

| 2017. 02. 20. | 20:13:00
A bevételt oktatásra és az idősekre ajánlja költeni.
Ismerje meg Bill Gates óriási ötletét!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót sem, ezáltal pedig igazságtalan előnyökhöz jutnak az emberekkel szemben – véli Bill Gates, a Microsoft informatikai óriásvállalat társalapítója, aki azt javasolta, hogy

a kormányok vessenek ki robotadót az automatizálás lassításának és más típusú foglalkoztatási formák felkutatásának érdekében. 

Maga ellen (is) beszél

Meglepő álláspontnak tűnik ez a világ leggazdagabb emberétől, aki bízik a technológia fejlődésében, és a mesterséges intelligencia fejlesztésében az egyik főszereplő, de nagyon is ésszerű magyarázatot adott a Quartz című gazdasági honlapon a napokban megjelent nyilatkozatában.

Gates rámutatott, hogy a robotok megjelenésével és fejlesztésével számos ember munkáját lehet helyettesíteni, az automatizálás egy sor foglalkozás megszűnését eredményezi.

Nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani ezt a változást, legalább egy időre lassítsák az automatizálást és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait. 

– mondta Gates, aki szerint ez lehetővé teszi, hogy az emberek ne féljenek az innovációktól. – Az adó határozottan jobb, mintha egyszerűen megtiltanának bizonyos dolgokat – vélte a milliárdos amerikai üzletember, aki a robotadóból származó bevételeket egyebek között idős emberek gondozására és rászoruló gyerekek taníttatására is fordítaná. 

Gates ötlete nem újkeletű. A robotizálás és a robotok utáni adó kivetését egy sor európai szocialista politikus is támogatja, köztük Benoit Hamont, a francia Szocialista Párt megválasztott elnökjelöltje. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan (köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója) inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés