Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

EU: elég a sok különböző töltőből!

| 2021. 09. 23. | 16:42:00
Úton a jogalkotási eljárás. Az Apple ragaszkodik a saját szabványához.
EU: elég a sok különböző töltőből!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fogyasztók és az elektromos hulladék felszámolása érdekében az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő szeptember 23-án. A javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz.

Ezen túlmenően az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban. A fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek külön értékesített töltők beszerzésére, a fel nem használt töltők évente akár 11 ezer tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés