Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újít az EU, feketedoboz az új autótípusokba

| 2022. 02. 26. | 10:57:00
Alkoholszintmérő-indításgátló is a „csőben”.
Újít az EU, feketedoboz az új autótípusokba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Júliustól minden újonnan bevezetendő személyautó-típust új biztonsági rendszerrel, ezen felül úgynevezett „feketedobozzal” kell felszerelni – erről a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes kiadása, a quattroruote.it számolt be. Mint írták, „feketedoboz” hivatalos neve „baleseti adatrögzítő” lesz, ami regisztrálja az autó pillanatnyi tevékenységét (sebesség, kormányszög stb.) a balesetet közvetlenül megelőző és az azt követő pillanatokban.

A cikk szerint az EU-s előírások alapján az új autók forgalomba helyezésének feltételrendszere két ütemben bővíti az új személyautók felszereltségében kötelező elemeket. Elsőként – július 6-tól – jön a már említett feketedoboz az új autók forgalmazásához szükséges típusengedély egyik feltételeként. Két évvel később pedig már az EU-s országokban forgalomba helyezendő összes személyautót el kell látni az újítással.

A jelenleg már az utakon közlekedő autókra nem vonatkozik ez a kötelezettség. A nehézgépjárművekre a szigorítás 2029-ben lép hatályba.

Érkezőben van továbbá az „alcoholock interfész” azaz az alkoholszintmérő-indításgátló. Az eszköz elviekben megakadályozza a motor indítását, ha a sofőr alkoholt ivott. Továbbá kötelező lesz az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens, valamint a tolatássegéd.
A szabályzás más eszközöket is felsorol, amelyeknek egy része már jelen vannak a legtöbb új generációs autóban. Ilyenek a vezető fáradtságára figyelmeztető jelzés, a gumiabroncsnyomás-figyelő és a vészhelyzeti leállásjelző.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés