Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Honnan tudhatod, mennyi és milyen RAM memóriára lesz szükséged?

| 2022. 09. 16. | 11:20:00
XXX
Honnan tudhatod, mennyi és milyen RAM memóriára lesz szükséged?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akár számítógépet építesz vagy vásárolsz, akár egy meglévőt frissítesz, a megfelelő memóriamodulok kiválasztása kulcsfontosságú a teljesítmény növeléséhez.

A PC-k, laptopok hatékony és megfelelő működéséhez alaphangon is minimum 4 GB memóriára van szükség, de ez nagymértékben függ attól, mire szeretnéd használni a gépet. Más a memóriaigénye az általános használatnak, és más egy komolyabb játéknak, grafikai vagy 3D szoftvernek. 

Egy új számítógép vagy egy PC-, laptopfrissítés esetén a specifikációk meghatározása kényes feladat lehet, ugyanis költségvonzata mellett az sem elhanyagolható, hogy a jövőben hogyan fogod tudni használni a hardvereknek köszönhetően a gépet. 

Mit tud a számítógép memóriája?

Bár szinte mindannyian használunk valamilyen számítógépet munkához, szórakozáshoz, mégis sokunknak fehér folt a memória kérdése. Az USAnotebook többféle méretben kínál memóriát bővítéshez, építéshez, és az igényeknek megfelelő konfiguráció összeállításában is segítenek új eszköz vásárlásánál. 

A RAM memória a számítógépen lévő adatok ideiglenes tárolását biztosítja. Amikor alkalmazásokat nyitsz meg, vagy nagy fájlokon dolgozol, vagy akár tucatnyi böngészőfüllel zsonglőrködsz, ezeket az adatokat a számítógép a rendszermemóriában tárolja. Minél több memóriaigényes feladatot végez, annál több RAM-mal kell rendelkeznie. Amennyiben elegendő RAM memória áll rendelkezésre, a számítógép gyorsnak és érzékenynek tűnik. 

Amikor PC vagy laptop vásárlására adod a fejed, tisztában kellene lenned azzal, hogy mennyi memóriára lesz szükséged. Bemutatjuk a leggyakoribb konfigurációkat, adunk néhány tippet, hogy jó döntést hozhass.

RAM alapok

Ma már egy valamirevaló számítógép minimum 4 GB RAM memóriával szerelt. Ez SSD-vel kombinálva elegendő lehet, amennyiben kis költségvetéssel rendelkezel, és csak az alapprogramok futtatására, böngészésre keresel gépet. 

Irodai programok használatához, egyszerűbb játékokhoz legalább 8 GB RAM javasolt, főként, ha a későbbiekben a bővítésre nem ad módot az eszköz, és a teljes élettartam alatt szeretnéd használni. 

Jövőbeli igényekre is fedezetet jelenthet a 16 GB memória, főleg, ha utólagos bővítésre nincs mód. Tartalomkészítők számára, egyszerre sok böngészőfület nyitva tartó felhasználók számára ez csak a kiindulási alap.

Olyan programok használatához, amelyek nagy rendszermemóriát igényelnek, az optimális teljesítmény érdekében 32 GB vagy több RAM ajánlott. 

A memóriabővítés lehetőségei, akadályai

Egyes laptopok készülhetnek forrasztott memóriával, ami azt jelenti, hogy az alaplaphoz van rögzítve, és nem lehet frissíteni, vagy használhatnak SODIMM-eket, amelyek az asztali RAM-hoz hasonlóan behelyezhetők és eltávolíthatók.

Amennyiben anyagilag megteheted, úgy válaszd meg a RAM mennyiségét, hogy az a gép élettartama alatt elegendő legyen, ez ugyanis még mindig olcsóbb, mint lecserélni a számítógépet. Amennyiben a memória bővíthető, nyert ügyed van a későbbi bővítési igény esetén. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés