Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akkumulátorokra és elemekre minden háztartásban szükség lehet

| 2022. 12. 20. | 10:19:00
XXX
Akkumulátorokra és elemekre minden háztartásban szükség lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az akkumulátorok és az elemek olyan eszközök, amelyek megkönnyítik valamennyiünk dolgát. Akár akkor, amikor vezetékes hálózat nélkül szolgáltatnak energiát az eszközeinknek, akár akkor, amikor egy-egy áramszünet hatásaival kell szembesülnünk.

Az akkumulátorok és az elemek felhasználhatósága

Sokféle gép és eszköz működik a Riasztobolt.hu akkumulátoraival vagy elemeivel. Gondoljunk csak a zseblámpákra, mobiltelefonokra, rádiókra! A biztonságtechnikában az akkumulátorokat elsősorban a riasztóberendezések kapcsán alkalmazzák. Ilyen például a 12V-os riasztóakkumulátor is, ami a riasztórendszerek folyamatos működését hivatott biztosítani.

Ez a gondozásmentes zselés akkumulátor a normál tápegységekhez való, teljesen zárt, hosszú élettartammal és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A következőkben a riasztóakkumulátorokról lesz szó.

A riasztóakkumulátorok jellemzői

A riasztóakkumulátor két helyen található meg a riasztórendszerben: a behatolásjelző rendszerek központi egységében, valamint a hang- és fényjelző szirénákban. Feladata, hogy áramszünet esetén akár több órán keresztül is képes legyen működésben tartani a védelmi rendszert. Ezzel elkerülhető az is, hogy egy szándékos áramszünet okozása esetén hatástalanná váljon a védelmi rendszerünk.

Elektronikus vagyonvédelmi rendszereknél alapfeltétel ennek a szünetmentesített állapotnak a fenntartása. Ez viszont kizárólag csak megbízható, folyamatosan ellenőrzött akkumulátorokkal lehetséges, ezért a feszültséget a telepeken rendszeresen ellenőrízni kell. Miért? Mert a régi, kimerült akkumulátor már nem lesz képes ellátni a feladatát, ami a rendszer leállását eredményezheti. Ez érthető módon senkinek sem jó, mert:

  • Az akkumulátor meghibásodása miatt megemelkedik a téves riasztások száma.
  • Egyes esetekben a sziréna folyamatosan működni fog, ami nemcsak számunkra, hanem a környékünkön élők számára is zavaró lesz.
  • Idővel a riasztóközpont tápellátása teljesen megszűnik, ami egyet jelent azzal, hogy védtelenekké válunk a betörőkkel szemben.

A riasztóakkumulátorok típusai

Ahogy a gépjárművekben található akkumulátorok, így ezek az akkumulátorok is speciálisak. A piacon teljesítmény tekintetében is többféle termék megtalálható. Az, hogy melyiket alkalmazzuk, függ a riasztóközpont nagyságától és az érzékelők számától is. 

Jó példa erre, hogy a néhány érzékelővel rendelkező kis riasztó esetén nem kell nagy teljesítményű akkumulátort beszerezni. Viszont figyelnünk kell arra, hogy egy sok eszközzel kiépített nagy riasztórendszer esetén a kis teljesítményű eszköz már nem biztos, hogy megfelelő elektromos feszültséget tud nyújtani egy több órás áramszünet esetén a teljes rendszer számára.

Teljesítmény tekintetében a központoknál a 2,2 Ah akkumulátoroktól kezdve akár 100 Ah-s akkumulátorokig is találhatunk eszközöket. Azt, hogy az Önnél kialakított rendszerhez melyik kell, a vagyonvédelmi szolgáltatóknál a szakemberek tudják megmondani, de a leggyakoribb a 4 Ah-s és a 7 Ah-s változat.

Csere után pedig minden esetben a megfelelő ártalmatlanító helyre szállítsuk el az akkumulátorokat, mert veszélyes hulladéknak számít, a hétköznapi szemetesbe dobni tilos. Sokat keresgélnünk sem kell: legegyszerűbb megoldás a vásárlás helyén leadni, hiszen ma már minden értékesítőnek kötelező átvenni ezeket. Így nem csak a saját biztonságunkról gondoskodhatunk, hanem a környezetet is óvjuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés