Hirdetés

Hirdetés

A Facebookon nincs több személyes adatokon alapuló hirdetés

civishir.hu

2023.01.05. 08:17

A Facebookon nincs több személyes adatokon alapuló hirdetés
A kép illusztráció. (Fotó: freepik.com)

Az unió 154 milliárd forintnyi bírsággal sújtotta a Metát.

Hirdetés

A Facebookot és az Instagramot tulajdonló Meta ezentúl csak a felhasználók beleegyezésével futtathat személyes adatokon alapuló hirdetéseket, döntött az Európai Unió Adatvédelmi Felügyelősége (EDBP) – írja a Telex a felhasználók személyes adatait védő civil szervezet, a noyb (none of your business) közlése alapján.

Nemcsak eltiltották a Metát attól, hogy személyes adatok alapján célozzon a felhasználói számára hirdetéseket, de még 390 millió eurónyi (154 milliárd forint) bírságot is kapott, mert 2018 májusa óta jogellenesen használta fel a személyes adatokat. 

A cégnek a jövőben lehetőséget kell biztosítania a felhasználóknak, hogy eldöntsék, hozzájárulnak-e a személyre szabott hirdetések megjelenítéséhez. Január közepén a szintén a Metához tartozó Whatsapp ügyében is dönt az uniós hivatal. A noyb közleménye szerint nemcsak tisztességtelen, hanem egyértelműen jogellenes, hogy a Meta nem adott választási lehetőséget a személyre szabott hirdetésekre vonatkozóan, egyszerűen áthelyezte a hozzájárulási záradékot az általános szerződési feltételekbe.

A szervezet hozzátette, nem tud más olyan vállalatról, ami „ilyen arrogáns módon próbálta figyelmen kívül hagyni” az uniós adatvédelmi szabályozást.
bírságFacebookMeta

Hirdetés

Hirdetés