Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ügyészség elégedetlen a Debreceni Ítélőtábla enyhítésével

| 2019. 10. 01. | 10:37:00
Tévesen ítélkeztek másodfokon egy nyíregyházi gyilkosság ügyében, mondja a vádhatóság.
Az ügyészség elégedetlen a Debreceni Ítélőtábla enyhítésével
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felülvizsgálati indítvánnyal fordult a Kúriához a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség egy nyíregyházi gyilkossági ügyben hozott enyhítő határozat miatt. A vádhatóság szerint a Debreceni Ítélőtábla tévesen ítélt egy felülvizsgálat során.

A felülvizsgálat egy 2015. májusi emberöléshez kötődik, amikor is Nyíregyházán két férfi halálra vert egy harmadikat, aki az élettársa védelmére kelt. Az egyik vádlott albérlőként lakott az áldozatnál, s a gyilkosság napján nála tartózkodott egy gyermekkori barátja, a másodrendű vádlott. A két férfi bántalmazta a főbérlő élettársát, majd amikor a férfi a nő védelmére kelt, halálra rugdosták, taposták. 

[Beillesztett cikk: Halálos italozás Nyíregyházán]

– Az áldozat testét legalább 17 erőbehatás érte. A férfi olyan súlyos bordatöréses, valamint nyaki és hasi sérüléseket szenvedett, hogy három órán belül elhalálozott. A vádhatóság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. A Nyíregyházi Törvényszék az elkövetőket, egyiküket mint többszörös visszaesőt, hosszú idejű fegyházbüntetéssel sújtotta. Az ítélőtábla azonban jelentősen enyhítette a vádlottak büntetését. Az indokolás szerint a bűntett súlyosabb minősítéséhez szükséges rendkívüli brutalitás nem állapítható meg – közölte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség, hangsúlyozva: álláspontjuk szerint az élet elleni bűncselekmény jogi megítélése téves. 

Az ítélkezési gyakorlat szerint megállapítható a különös kegyetlenség akkor is – folytatták –, ha az elkövető az ölési cselekményekhez általában használt eszköz igénybevétele nélkül, puszta kézzel, agyonveréssel, rúgással vagy taposással öli meg az áldozatát. A fellebbviteli főügyészség a bűncselekmény jogi minősítésének megváltoztatását és az elkövetők büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta.

A Nyíregyházi Törvényszék 2018 júliusában Sz. Zsoltot 20 év, társát Sz. Sándort 12 év fegyházbüntetésre ítélte. A Debreceni Ítélőtábla ezt enyhítette 15 év fegyházra, illetve 9 éb börtönre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés