Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Letartóztatták az embercsempészéssel gyanúsított ukránokat

| 2022. 06. 21. | 17:40:00
A Kisvárdai Járásbíróság végzése még nem végleges.
Letartóztatták az embercsempészéssel gyanúsított ukránokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírója június 21-én az embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban egy hónapra elrendelte három ukrán állampolgárságú gyanúsított letartóztatását. 

A megalapozott gyanú szerint az egyik gyanúsított megállapodott több ukrán katonaköteles személlyel, hogy 1000-2000 euróért, illetve amerikai dollárért segítséget nyújt nekik abban, hogy - jogszabályok megszegésével - a zöldhatáron keresztül Ukrajnából Magyországra jussanak. Az elsőrendű vádlott a bűncselekmény elkövetésébe bevonata két társát is. 

Ők június 18-án Mezőkaszonyban találkoztak négy hadköteles ukrán állampolgárral, akiket gyalogosan kísértek a zöldhatáron keresztül Magyarországra.  A határrendészek az illegális határátlépést hőkamera segítségével észlelték, majd megállították az elkövetőket és előállították a gépjárműben ülő személyeket.

A gyanúsítottakat a nyomozóhatóság akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja. Mindhárom férfi ukrán állampolgár, magyarországi lakó- és tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, magyarországi kötődésük nincs. Figyelemmel az Ukrajnában fennálló háborús helyzetre is, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, vagy a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával megnehezítenék a bizonyítást. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés