Hirdetés

Vádemelés: 130-cal gázolta halálra az autómentőt Pócspetrinél

szabolcsihir.hu

2023.01.24. 09:09

Vádemelés: 130-cal gázolta halálra az autómentőt Pócspetrinél
(Fotó: ügyészség)

A férfi hasonló bűncselekményért korábban már ült börtönben. Most két évre ítélhetik.

Hirdetés

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki az M3-as autópályán egy lerobbant kistehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét fékezés nélkül elütötte úgy, hogy a sértett a helyszínen életét vesztette.

A vádirat lényege szerint 2022. július 28-án délután egy kistehergépkocsi haladt Vásárosnamény irányából Budapest felé az M3-as autópályán, amikor Pócspetri közelében műszaki hiba miatt meg kellett állniuk. A gépkocsi vezetője a leállósávba húzódott, majd hívta az autómentőt. Az autópálya kezelője is a helyszínre érkezett, bójákkal és jelzőtáblával látták el a területet. 19 óra előtt pár perccel érkezett a helyszínre az autómentő sértett, aki a leállósávban a trélerre felvontatta a meghibásodott kistehergépkocsit, majd azt spaniferrel rögzítette.

Ekkor a sértett a leállósávot és a külső forgalmi sávot elválasztó záróvonalon állt.

A vádlott kistehergépkocsijával ebben az időpontban Vásárosnamény irányából Budapest felé közlekedett az M3-as autópályán, 120-130 km/óra sebességgel. A lemenő nap jobbról érte a vádlottat, erősen zavarta a vezetésben, ennek ellenére a sebességét nem csökkentette. A vádlott nem észlelte sem a terelőbójákat, sem a jelzőtáblát, a leállósávban álló kistehergépkocsit sem, ezért nem tartott kellő oldaltávolságot, amikor az autómentő mellé ért, a sértettet pedig fékezés nélkül elütötte. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az idejekorán érkező orvosi segítség sem menthette volna meg az életét, a helyszínen elhalálozott.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a férfit, aki hasonló bűncselekményért korábban már ült börtönben is. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott beismerő vallomást tesz és nem kéri a tárgyalás megtartását, akkor a bíróság két év fogházbüntetésre ítélje és négy évre tiltsa el a közúti járművezetéstől.
Pócspetrihalálos gázolásNyíregyházi Járási Ügyészség

Hirdetés

Hirdetés