Hirdetés

Hirdetés

Magyarokkal kötött álházasságokkal nyomulnak a migránsok

2015.10.23. 08:15

Magyarokkal kötött álházasságokkal nyomulnak a migránsok

A hölgyek először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel.

Hirdetés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást 73 magyar és 1 szerb állampolgárral szemben.

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta anyagi ellenszolgáltatásért szerb férfiak magyar hajadon nőkkel való házasságkötését szervezte meg. Így a házasságot kötött szerb férfiak (mint harmadik ország állampolgárai) úgy juthattak Németországban, illetve Ausztriában tartózkodási engedélyhez, hogy ezzel az európai uniós jogszabályokat megsértették.

A szervezők megbízásából a magyar állampolgárságú közvetítők olyan (szintén magyar)

hajadon vagy elvált nőket kerestek fel, akik anyagi ellenszolgáltatásért vállalták, hogy egy ismeretlen szerb férfival házasságot kötnek.

Az esküvőt követően a feleségeknek (a szervezők segítségével) el kellett utazniuk újdonsült férjeikkel Németországba vagy Ausztriába, ahol jelen voltak a tartózkodási engedélyek megszerzéséhez szükséges eljárásoknál – bizonyítva ezzel a külföldi hatóság előtt az együttélést. A menyasszonyok 50 ezer forint és 2 ezer euró közötti összegeket kaptak egy-egy házasságért, melyet két részletben fizettek ki nekik: az első részletet a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően kapták meg. A szervezők ezzel biztosították, hogy az arák hajlandók legyenek – ha az eljárás úgy kívánta, esetenként akár többször is – külföldre utazni.

Nem is értették egymást

Az asszonyok először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak. A nyomozás során számos, Szerbiában megkötött házasság esetében merült fel az „érdekházasság” gyanúja, 214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a frigy, életvitelszerű együttélés nem volt ezekben a kapcsolatokban.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés