Hirdetés

Újabb szakokat indít Kisvárdán a Debreceni Egyetem

unideb.hu

2017.08.25. 11:51

Újabb szakokat indít Kisvárdán a Debreceni Egyetem

Haladnak a korral és válaszolnak a gazdaság igényeire.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem három szakot indít a szeptemberben kezdődő tanévben a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A képzésekről, valamint az intézmény gazdaságfejlesztési stratégiájáról is szó volt a ll. Kisvárdai Nyári Egyetemen.

– A Debreceni Egyetem rendszer- és eredményszemléletű jövőstratégiát állított fel, amiben kiemelt szerepet szán az innovatív gazdaságfejlesztésnek, illeszkedve a város célkitűzéseihez. Az intézménynek a piaci körülmények között is helyt kell állnia, emiatt határoztuk meg kiemelt stratégiai képzési területként az informatika, az agár- és a műszaki tudományok, illetve a kutatásfejlesztési innovációs potenciál fejlesztését – emelte ki az egyetem lehetőségeit és célkitűzéseit ismertető előadásában Bács Zoltán kancellár.

Hozzátette: a Debreceni Egyetem saját ipari parkja is gazdaságfejlesztési célokat szolgál. Ott épül meg az a pilot oltóanyag-üzem, ahol félüzemi struktúrában tudnak majd sejtalapú oltóanyagokat gyártani, és ami később egy nemzeti vakcinagyár beindítását alapozhatja meg, valamint egy Innovációs Központ létrehozását is tervezi az intézmény ezen a területen.

Bács Zoltán szólt arról is, hogy az egyetem az elmúlt években szisztematikusan építette nagy-, kis- és középvállalati kapcsolatait az ipari igények felé fordulva, öt akkreditált klaszterén keresztül például 300 partnerrel működik együtt. Ez, valamint az intézmény 32 saját tulajdonú cége is lehetőséget teremt arra, hogy piaci szereplők hasznosítsák az egyetemi tudást.

A 2017/18-as tanévben már három szakot indít a Debreceni Egyetem a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban – jelentett be a nyári egyetemen Belinszky Katalin ügyvezető igazgató.

A két új szakot, a turizmus-vendéglátást és a vidékfejlesztési agrármérnököt a Gazdaságtudományi Kar hirdette meg, a képzésekről Pető Károly dékán tájékoztatta a program gazdaságtudományi és vidékfejlesztési szekciójának résztvevőit. Ezt követően Horváth Péter, a kar adjunktusa a vidékfejlesztés irányvonalait, Vargáné Csobán Katalinadjunktus pedig a turizmus és vendéglátás helyzetét elemezte.

Tavaly többszörös volt a túljelentkezés, így idén ismét elindítja a mezőgazdasági mérnök szakot a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, aminek képviseletében Komlósi István dékán – kapcsolódva a képzéshez és a 21. század digitális kihívásaihoz – a precíziós állattenyésztésről tartott ismertetőt a ll. Kisvárdai Nyári Egyetem élelmiszertermelési szekciójában.
Kisvárdadebreceni egyetem

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés