Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olcsóbb mint tíz éve. Megalázzák a szabolcsi almatermelőket?

| 2018. 08. 13. | 15:07:00
Ilyen alacsony régen nem volt a léalma ára. A vidék Budai Gyuláért kiált?
Olcsóbb mint tíz éve. Megalázzák a szabolcsi almatermelőket?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olyan alacsony már régen volt a léalma felvásárlási ára, mint amennyivel az idén akarják kiszúrni a gazdák szemét. Mint ismert, Szabolcs-Szatmár-Beregben takarítják be a hazai almatermés 60 százalékát, így egyáltalán nem mindegy az itteni farmereknek, mennyit kapnak egy kiló ipari feldolgozásra szánt gyümölcsért. Arról nem beszélve, hogy a léalma ára meghatározó lesz az étkezési almáéra is.

A legnagyobb felvásárló, a megyénkben Vásárosnaményban is telephellyel rendelkező Austria Juice (korábban Agrana Juice) pénteken tette közzé a kezdő felvásárlási árait, ettől akadtak ki a megyei gazdák, ugyanis írd és mondd 13 forintot akarnak adni kilónként. Ez, mint a gazdák már több helyen is megfogalmazták, jelentősen az önköltségi ár alatt marad.

Ez az összeg nagyságrendileg a betakarítás, a rakodás és a léüzembe történő beszállítás közvetlen költségeit fedezi. Minden egyéb művelési költség tiszta veszteségként jelentkezik a termelőnél. Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést - írja az agrotrend.hu.

Az árom a szakmai szervezet is meglepődött, hiszen korábbi prognózisában minimum 20 forintos induló felvásárlási árat jeleztek előre a piaci folyamatok alapján. De a termelési költségek teljes fedezéséhez még ez is kevés, minimum 25-30 forint közötti kilónkénti ár lenne indokolt. 

Miután napvilágot látott, hogy 13 (!) forintot fizetnek egy kiló ipari feldolgozásra szánt almáért, a szakmai szervezet is azt kérte a termelőktől: szüneteltessék a betakarítást és a beszállítást. Anarcson már tüntetést is szerveztek a gazdák. 

A FruitVeB és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) vasárnapi közleményben tudatta: 

"Tény, hogy az Európai Unióban a 2014. évihez hasonló, magas termést (12,6 millió tonna) várnak, és Magyarországon is a sokéves átlagnál mintegy 25 százalékkal nagyobb, 730 ezer tonna körüli termés ígérkezik."

Bár Európában magas termést várnak, a kínai ültetvények várhatóan alulteljesítenek idén, ráadásul a tavalyi rosszabb év miatt a sűrítménytárolókban sincsenek felhalmozott készletek.  

Hogy mennyire alacsony most a léalma ára, az rögvest kiderül az alábbi összeállításból.

Hogy is volt?

Az ipari feldolgozásra szánt, úgynevezett léalma feldolgozása tavaly, 2017-ben a megszokottnál egy héttel korábban, már augusztus közepén elkezdődött, 33 forintos kilónkénti árak mellett. 

A jelenlegitől bár valamivel magasabbak voltak, mégis tüntettek a gazdák az alancsony felvásárlási árak miatt 2008-ban a felvásárló üzemek előtt, ezek élére Budai Gyula, a MAGOSZ akkori szövetségi igazgatója állt. Szemezgettünk az akkori cikkekből:

Az alacsony felvásárlási árak miatt demonstráltak a szabolcsi gazdák ma két almafeldolgozó üzem előtt - írja 2008. augusztus 26-án az atv.hu

A vásárosnaményi és az anarcsi feldolgozóhoz vezető utakat pótkocsis traktorokkal állták el a termelők, akik

kilónként legalább 30 forintot akarnak a léalmáért. A felvásárlók ezt sokallják, ők csak 15-20 forintot adnának a gyümölcsért. Az agrártárca hivatalos számítása szerint jelenleg 34 forint az ipari alma önköltségi ára. A tiltakozók szerint Szabolcsban 15 ezer ember megélhetése kerül veszélybe - írják ezt 2008-ban.

„Továbbra is ragaszkodunk a nettó 30 forintos felvásárlási árhoz kilogrammonként. Mielőtt bementünk a gazdák ebben egyértelműen állást foglaltak.

Tehát a 30 forintból nem tudunk engedni, ez egy teljesen tisztességes és reális felvásárlási ár!” – állítja Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója (éppen 10 évvel ezelőtt a szerk.) A termelők azt mondják, ha még az önköltségi árat sem kapják meg, akkor családok ezrei mennek tönkre Szabolcsban.

A szabolcsi almatermesztők tiltakozó akciójukkal azt szeretnék elérni – írta 2008-ban az agrotrend.hu, – hogy az ipari alma kilójáért a feldolgozók legalább 30 forintos nettó árat fizessenek.

„Budai Gyula egyben jelezte azt is, hogy a feldolgozó üzemekbe a blokád ideje alatt nem engedik be az almaszállítmányokat. Ezért arra kérik a helyi almatermelőket, hogy ne szedjék le és ne szállítsák átvételre az almát, mert a szállítmányok nem juthatnak be a feldolgozókhoz a blokád miatt” – írták.

Budai Gyula utalt arra is, hogy arra kérik Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert: gyakoroljon nyomást a feldolgozókra, hogy kössenek megállapodást az almatermelőkkel - olvasható a 10 évvel ezelőtti cikkben.

Hirdetés
Hirdetés