Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rezsicsökkentés - az önkormányzat is fizeti?

| 2019. 01. 23. | 15:55:00
Jékén a fuvarköltség is jelentős összegbe kerülne.
Rezsicsökkentés - az önkormányzat is fizeti?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden magyar háztartás megkapja a téli rezsicsökkentést - ezt Németh Szilárd mondta nem sokkal a választások előtt. 12 ezer forint jár mindenkinek, aki fűt, mindegy, hogy mivel.

Az RTL Klub riportja szerint eddig mégis sokan kimaradtak belőle, olyanok, akik kis falvakban élnek, és nagy szükségük lenne a pénzre. A támogatás ugyanis önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozott.

Készpénzben nem adható oda az összeg a lakóknak, a jogszabály szerint az önkormányzatnak meg kell találnia a tudomása szerint legolcsóbb forgalmazót, és vele kell szerződnie. Nagy kérdés: ki fizeti a révészt - vagyis a fuvarost.

Volt, ahol zsebbe nyúlt az önkormányzat, Jándon például – derült ki a riportból –, már kiosztották a tűzifát, ott az önkormányzat állta a fuvarköltséget.

 Jéke esetében viszont a 30 kilométerre lévő Baktalórántháza a legolcsóbb forgalmazó, ahol valamivel több, mint 19 ezer forint egy köbméter tűzifa. Csakhogy – és ezt a lakók is elismerik - nem éri meg Baktára menni érte, mert az alig 0,7 köbméter fa fuvarköltsége majdnem annyi, mint maga a támogatási összeg. Így lesz 12 ezer forintból 20 ezer. (Hogy mire elég 0,7 köbméter tűzifa, az sok  mindentől függ: a ház nagyságától, a fűtőberendezéstől, a külső hőmérséklettől, a ház és a nyílászárók állapotától.)

A jékei önkormányzat már megkapta a számlájára a kb. 30 érintett háztartásnak járó, összesen a 380 ezer forintot, de ezt készpénzként nem oszthatja ki. A legolcsóbb, bakti tűzifa házhoz szállítása azonban, mint a Kovács József polgármester a Szabolcsihírnek is megerősítette, az önkormányzatnak 100 ezer forintjába kerülne.

Vagyis az adófizetők pénzéből az önkormányzatnak 100 ezer forintot kellene hozzátennie a rezsicsökkentéshez.  Ha a fuvarköltségen spórolni szeretne a település, akkor a kisvárdai tüzépről szerezné be a fát, csakhogy ott jóval drágább a tüzelő: 30 ezer forintba kerül köbmétere, és a jobbikos polgármestert nem lepné meg, ha – mint mondta  - fideszes képviselőtársai 24 órán belül feljelentenék.

A polgármester azt is elárulta, az ügyben iránymutatást kér a Belügyminisztériumtól, mert nem akar 100 ezer forintot költeni az önkormányzat pénzéből a téli rezsicsökkentésre.

Megtette ezt az RTL Klub is, a BM-től azt a választ kapta: „az önkormányzatoknak a jogszabályok szerint kell eljárniuk”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés