Délceg lovagkirály nyomában a Felső-Tisza-vidéken

Szabolcsihír

2019.07.12. 07:53

Délceg lovagkirály nyomában a Felső-Tisza-vidéken

Háromnapos, közel kétszáz kilométeres kerékpártúrára invitálnak Szabolcs-Szatmár-Beregbe.

Hirdetés

Hirdetés

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület július 19. és július 21. között háromnapos kerékpáros örökségtúrát hirdet. Szent László, a középkor lovag ideálja, a magyar történelemben, művészettörténetben, néphagyományokban kiemelt szerepet tölt be.

Szent László tisztelete a határvidékeken, elsősorban a Székelyföldön és a Szepességben volt a legerősebb a középkorban, de Felső-Tisza-vidéken és a Nyírségben is számos emlékhely kötődik hozzá.

A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék és a Nyírség Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeket keresik fel a résztvevők. Megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb honfoglaláskori régészeti emlékeivel, lelőhelyeivel, ahonnan a magyarság őstörténetének legfontosabb Kárpát-medencei régészeti leletei kerültek elő.

A Nyíregyházáról induló túra során olyan kastélyokhoz kalauzolják el a résztvevőket, amelyek Magyarország legjelentősebb reneszánsz épületei közé tartoznak.

A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása során a Rétköz, Bodrogköz és a Nyíri mezőség szépségeit is megismerik.

  • A karosi temető a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori régészeti lelőhelye
  • Szabolcsban áll Közép-Európa legimpozánsabb földvára, amely a 10. században épült. A földvár lábánál épült Árpád-kori templomban hirdette ki Szent László törvénykönyvét.
  • A laskodi református templom falai őrzik az egyik korai Szent László legendát,
  • Baktalórántháza római katolikus templomának falán szintén egy izgalmas Szent László ábrázolás látható.
  • A román stílusú karcsai református templom Magyarország legjelentősebb rotundái és román kori templomai közé tartozik.
  • A 15. században épült kisvárdai vár az Alföld egyik legnagyobb erődítménye
  • Vaján és Pácinban található az Alföld két legjelentősebb reneszánsz várkastélya, a vajai Vay-várkastélyban ráadásul maga II. Rákóczi Ferenc két alkalommal is megfordult.
  • A túrázók felkeresik Bessenyei György, a felvilágosodás legjelentősebb hazai képviselőjének szülőházát Tiszabercelen

A programban szerepel még a cigándi múzeumporta, ahol a bodrogközi néphagyományok után erednek.
A túra különlegessége, hogy a kerekezők útját a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik, ahol a szabadstrandokon frissülhetnek fel a nyári melegben.

A túra részleteiről érdeklődni az alábbi címeken lehet, és ugyanitt lehet regisztrálni is, a határidő július 14. vasárnap éjfél:
Középkori Templomok Útja Egyesület e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja
www.oroksegtura.hu

A Középkori Templomok Útja Egyesület örökségtúrái a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálják. A Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal.
Felső-Tiszakerékpártúra

Szóljon hozzá!

Hirdetés