Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nigériából Nyíregyházáig jöttek az orvostanhallgatók

| 2019. 07. 22. | 14:04:00
A Jósa András Oktatókórházban próbálják elsajátítani a szakmát.
Nigériából Nyíregyházáig jöttek az orvostanhallgatók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen közel négyezren tanulnak, a hallgatók fele külföldi, közülük is Nigériából érkeznek a legtöbben. Az egyetem gyakorlati helye a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, ahol a nyáron két nigériai medikus is gyakorlatát végzi.

Az Afrika legnagyobb népességű országából érkezett orvostanhallgatók, Akpeji Anne Omagu és Mustapha Suleiman harmadévesek a Debreceni Egyetemen. Nyíregyházi csoporttársukkal, Zemenszky Zeával közösen ezen a nyáron a Jósa András Oktatókórházban végzik el kötelező belgyógyászati gyakorlatukat.

A nyíregyházi intézmény, ahogy neve is hirdeti, a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karának akkreditált oktatókórházaként működik. Elsősorban Debrecenből érkeznek hallgatók nyári gyakorlatokra, de Budapestről, sőt Szegedről is voltak már a kórházban medikusok. A magyar hallgatók mellett nem ritkán külföldi, többek között például japán diákok is megfordultak már az intézményben.

Akpeji és Mustapha elmondása szerint a nyíregyházi kórháznak jó híre van az orvostanhallgatók körében, az egyetemista társak pozitív visszajelzései is döntő szerepet játszottak abban, hogy a Jósa András Oktatókórházat választották gyakorlatuk helyszínéül.

Nigéria, de általában az afrikai országok egészségügyi ellátása eltér a magyartól. Három féle ellátási lehetőség is adott, az egyház is jelen van fenntartóként, de minden egyes beavatkozásért fizetniük kell a betegeknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés