Bige László: egyszer „hálás” leszek mindezért

Szabolcsihir.hu

2021.03.30. 13:18

Bige László: egyszer „hálás” leszek mindezért
A házi őrizetben lévő nagyvállalkozó a Partizánnak nyilatkozott

A házi őrizetben lévő milliárdos elmondta a Partizánnak, hogy szerinte mire megy ki a játék.

Hirdetés

Hirdetés

Széles állami apparátus, ügyészség, rendőrség, katasztrófavédelem, kormányhivatal, Gazdasági Versenyhivatal, adóhivatal, „minden eszköz csatasorban van állítva” annak érdekében, hogy a valósnál sokkal alacsonyabb áron megszerezzék a cégeit – összegezhető a nyíregyházi „műtrágyamilliárdos” véleménye az ellene folyó büntetőeljárásokról.

A házi őrizetben lévő Bige Lászlóval a Gulyás Márton-féle Partizán készített interjút, a felvételt március 29-én publikálták. Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormányzat maffiaszerűen működteti-e az államapparátust, a nagyvállalkozó azt mondta: ezt nem állítja, ugyanakkor visszautalt arra, hogy az említett szervek bevonása vele szemben olyan tény, amin „nem kell gondolkozni”.

Az egyórás beszélgetés során a nagyvállalkozó hosszabban beszélt az ellene felhozott vádakról, valótlannak nevezve azokat. Arra is megpróbált rámutatni, hogy miért tartja értelmetlenek azokat. Bige László az interjúban azt mondta, 12-13 éve él annak tudatában, hogy megpróbálhatják megszerezni a vállalatait. Ez lényegében egybeesik azzal az időponttal, amikor az OTP-vezér, régi barát Csányi Sándor váratlanul felmondta Bigéék összes hitelét. Emiatt a két milliárdos kapcsolata megszakadt, miközben Bige László úgy jellemezte a kilencvenes évek közepén megismert Csányit, mint „aki jó csóka, jó srác volt”. Az agrárbárónak is nevezhető OTP-vezér kapcsán Bige László a KITE ügyéről is beszélt az interjúban. Emlékeztetőül: a kereskedő agrárcéget a nyíregyházi milliárdosnak majdnem sikerült megvásárolnia (a vételár már letétben volt), ám az üzletet Bige állítása alapján számos jogsértéssel meghiúsították. Szerinte ilyet politikai felhatalmazás nélkül nem lehetett volna megcsinálni.

A műsorban elhangzott: Bige László 2017 után – mondván, méltánytalannak tartja a vele szemben alkalmazott bánásmódot, mivel soha nem avatkozott a politikába – személyes találkozót kért Orbán Viktortól, de nem kapott időpontot a miniszterelnöktől. Számára ennek az volt az üzenete, hogy a Fidesz első embere már döntött az ügyében.

Bige hozzátette, információk, dokumentumok, vagyon: ha nagyon kell, ha muszáj, mindezt használni fogja. Azért pedig, hogy a családját megviselte az elmúlt időszak, egyszer „hálás” lesz, a dolgot nem fogja következmények nélkül hagyni. Üzent tovább azoknak is, akik az „új Simicskát” látják benne.

A beszélgetés során a milliárdos kitér arra, hogy Horn Gyula miként működött közre egy hitelszerzésében, de abba is betekintést enged, hogy 2010 előtt a politikai elit még együtt vadászgatott. A nagyvállalkozó csak sajnálni tudja Mészáros Lőrincet: szerinte a felcsúti gázszerelő lesz „az első áldozat”, de bővebbet nem akart mondani.

Az interjúnak a politikai és gazdasági elit kapcsolatáról sokat eláruó részlete, amikor Bige László arról beszélt, hogy „belekényszerült” a Ferencváros klubjának éves szinten több száz millió forintos támogatásába, amit „nem verték nagy dobra”. A lényeg: még Kóka János SZDSZ-es miniszter idején törvényt hozott rá az MSZP-SZDSZ-es többségű Országgyűlés, hogy a földgázt importáló hazai cégek ezer köbméterenként ötven fillér adót fizessenek úgy, hogy azt beépíthetik annak árába. Bigéék azonban nem tovább értékesítésre, hanem alapanyagként való felhasználásra hozták be a gázt, így ők kénytelenek voltak ezt az adót lenyelni. A nagyvállalkozó ugyan a politikai kapcsolataira támaszkodva próbálta ezt eltöröltetni, de csak már a Fidesz-éra idején sikerült, annak fejében viszont több éven szponzorálták az FTC-t és bizonyos cégeket. Később azonban a Fidesz visszahozta a törvényt, sőt magasabb adótartalommal, így Bigéék és a Fradi útjai is elváltak.
NyíregyházaOrbán ViktorCsányi SándorBige László

Hirdetés

Szóljon hozzá!