Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult egy rendkívüli évad a nyíregyházi színházban

| 2021. 06. 25. | 20:36:00
Online és élő előadásokkal próbálta megőrizni nézőszámát a társulat.
Lezárult egy rendkívüli évad a nyíregyházi színházban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Móricz Zsigmond Színház új nézői rétegeket is meghódított élő és virtuális programokat sikerrel ötvöző évadával. A társulat 2020/21-es évadzáróját idén egy frissen megújult helyszínen, a volt Helyőrségi Művelődési Otthon helyén megnyílt Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér szabadtéri pódiumszínpadán tartotta a társulat vezetősége, tagjai, vendégművészei, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, valamint a színház támogatói és a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Online előadások

Kirják Róbert igazgató beszámolójában elhangzott: rekordszámú online megtekintéssel sikerült megőrizni a nézők bizalmát. A koronavírus-járvány 2020-as, első tavaszi-nyári hullámának köszönhetően a bérletvásárlási kedv, azzal párhuzamosan az eladott bérletek száma a tavalyi 20 837 darabhoz képest mintegy hatodára, 3 324 darabra csökkent. Emellett

a pandémiás időszak 2020. november 10. és 2021. május 20. között teljességgel ellehetetlenítette a hagyományos előadások megtartását, így az évadban mindösszesen 85 élő előadás kerülhetett színre.

Amint a jogszabályi környezet lehetővé tette, májusban és júniusban a Rózsakert Szabadtéri Színpadon bérletes nézői számára több bemutatóját (Bogáncsvirág, A Napsugár fiúk, Funny Girl) is pótolta. A színház a közönségével a kapcsolatot a pandémiás időszak alatt Móricz Online elnevezésű népszerű online műsorain és videótár-programján keresztül tartotta.

63 különböző, nagyrészt ingyenesen elérhető programeleme 2020 novembere és 2021 júniusa között közel 300 000 megtekintést ért el.

A színház honlapján keresztül nemcsak a törzsnézői, hanem új, a színházat kevésbé ismerő közönségrétegek számára, illetve immár a világ bármely más pontjáról is elérhetővé váltak.

A színház marketing-tevékenysége rangos szakmai elismeréseket nyert el a 2020-as Marketing Diamond Awards-on, ahol öt kategóriában benyújtott pályázatainak mindegyike Marketing Gyémánt-díjban részesült, valamint a Móricz Zsigmond Színház a Lounge különdíját is elnyerte. A díjjal a 2020-as év ügyfél-elégedettségi programjának, intézményi arculatának folyamatos és tudatos fejlesztése, valamint több sikeres on- és offline marketingkampányát ismerték el.

Szabadtéri

A Szabadtérin pótolt előadásokat megértéssel és különleges szeretettel fogadta a nyíregyházi közönség. A Színház eredetileg a 2020/21-es évad közepén mutatta volna be Puskás Tivadar búcsúelőadását, A Napsugár fiúkat, egy nagyon szórakoztató, egyúttal érzelmes, klasszikus vígjátékot, melyet 2021 júniusában a Rózsakert Szabadtéri Színpadon pótolt. Emellett újdonság volt, hogy egy színpadra felépített kisebb színházi nézőtér segítségével – valódi kamaraszínházi hangulatot teremtve – a Bogáncsvirág című kortárs magyar színdarabból készült előadás bemutatóját is megtartották.

Új évadra készen

Ismét egy sok hangon szóló, izgalmas és tartalmas évaddal készülnek. A 2020/21-es évadra meghirdetett Szentivánéji álom, A rovarok élete és A fából faragott királyfi is már mind készen állnak a jövő évadban való bemutatásra.

A nyíregyházi teátrumnak ismét sikerült az ország olyan élvonalbeli rendezőit Nyíregyházára csábítania, akik közül többen már valódi hely- és társulat-ismerettel is rendelkeznek. Szikszai Rémusz, Keresztes Attila, Mészáros Tibor, Guelmino Sándor, Czukor Balázs mellett színházunk Jászai-díjas színművésze, Pregitzer Fruzsina is a rendezők sorát gyarapítja majd, akik a nagy drámai klasszikusoktól (Szentivánéji álom, Kurázsi mama és gyermekei, Cseresznyéskert) a társadalmi kérdéseket is bátran boncolgató nagy-, kamara- és stúdiószínpadi színműveken át (Augusztus Oklahomában, Váratlan vendég, Várj, míg sötét lesz, Alszanak a halak?) egészen a klasszikus magyar meséken alapuló gyerekprodukciókig (Szaffi, A csillagszemű juhász) és kacagtató vígjátékig (Legénybúcsú) ezúttal is színes műfaji palettán mozgó repertoárt kínálnak a nyíregyházi közönség számára.

Horváth Illés – akinek Édes Charity-rendezése idén júliusban a Városmajori Színházi Szemle műsorán is helyet kapott – az idei évadban egy kortárs magyar kamaradrámát, Tasnádi István Közellenség című alkotását, majd egy kortárs Broadway-musical, az Idétlen időkig című klasszikus filmvígjátékból adaptált zenés játék magyarországi ősbemutatóját rendezi. A jövő évadbeli gyermekelőadásainak próbafolyamatai már a 2020/21-es évad során lezárultak, így 2021 őszétől ezen bepróbált előadások kerülhetnek színre a teátrum játszóhelyein.

Kirják Róbert hangsúlyozta, hogy a teátrumnak a következő évadban a legnagyobb feladata az lesz, hogy a nézőket visszahódítása a színházba, melyet csak olyan minőségű előadások készítésével érhet el, amely valóban a színházi élmény választására tudja sarkallni a teátrum közönségét.

A teátrum igazgatója bizakodással néz a jövőbe, és reméli, hogy az online tartalmak után az élő előadások kellő vonzerőt jelentenek majd, és azok is rendszeres látogatói lesznek a színháznak, akik korábban még nem voltak.

A 2021/22-es évad bemutatói

Nagyszínpad

  • Szente Vajk: LEGÉNYBÚCSÚ – vígjáték (2021. szeptember 11.)
  • Szente Vajk rendezését színpadra állítja: NAGY SÁNDOR
  • Bertolt Brecht: KURÁZSI MAMA ÉS GYERMEKEI – krónika a harmincéves háborúból (2021. október 16.) Rendező: Keresztes Attila
  • Danny Rubin – Tim Minchin: IDÉTLEN IDŐKIG – musical (2021. december 11.)
  • Rendező: Horváth Illés
  • Tracy Letts: AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN – fekete komédia (2022. április 2.)
  • Rendező: Szikszai Rémusz

Krúdy Kamaraszínpad

  • Frederick Knott: VÁRJ, MÍG SÖTÉT LESZ – krimi (2021. szeptember 10.) Rendező: Mészáros Tibor
  • Tasnádi István: KÖZELLENSÉG – zenés bosszúhadjárat Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán (2021. október 29.) Rendező: Horváth Illés
  • Anton Pavlovics Csehov: CSERESZNYÉSKERT – komédia (2021. december 17.) Rendező: Czukor Balázs
  • John Boynton Priestley: VÁRATLAN VENDÉG – dráma (2022. február 18.) Rendező: Guelmino Sándor
  • Jens Raschke: ALSZANAK A HALAK? – monodráma (2021 ősze – Művész Stúdió) Rendező: Pregitzer Fruzsina

Gyermekelőadások
Nagyszínpad

  • Jókai Mór kisregénye és Dargay Attila rajzfilmje alapján: SZAFFI – mese (felújítás: 2021. szeptember) Rendező: Horváth Illés
  • Szálinger Balázs: A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ – mese (2022. február) Rendező: Vidovszky György

Művész Stúdió

  • Veres András: A PÚPOS LOVACSKA – mese (2021. szeptember) Rendező: Varga Péter
  • Bartók Béla és Balázs Béla táncjátéka alapján színpadra alkalmazta: Sediánszky Nóra A FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI – mese (2022. február) Rendező: Sediánszki Nóra
  • Mosonyi Aliz: SZEKRÉNYMESÉK – zenés játék bábkkal egy szekrényben (vendégelőadás) Rendező: Varga Péter

Repertoáron maradnak

  • Martin McDonagh: A KRIPLI
  • Neil Simon: A NAPSUGÁR FIÚK
  • Viktor Pelevin – Závada Péter: A ROVAROK ÉLETE
  • Göttinger Pál: BOGÁNCSVIRÁG
  • Neil Simon – Cy Coleman – Dorothy Fields: ÉDES CHARITY
  • Jule Styne – Bob Merrill – Isobel Lennart: FUNNY GIRL
  • Claude Magnier: OSCAR
  • William Shakespeare: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
  • Conor McPherson: TENGEREN
  • Raymond Queneau – Olt Tamás – Váradi R. Szabolcs: ÚJ STÍLUSGYAKORLATOK
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés