Hirdetés

Befalazta a párját egy hím madár Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.11.15. 17:00

Befalazta a párját egy hím madár Nyíregyházán
Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Nagyon ritkán szaporodnak zárt tartási körülmények között.

Hirdetés

Húsz év várakozás után a Nyíregyházi Állatpark ezüstös szarvascsőrű madár párja sikeresen neveli fiókáit -tájékoztatta a Szabolcsihírt Petró Zsuzsa, a Nyíregyház Állatpark sajtószóvivője.

A szarvascsőrű madárfélék nevüket csőrük nagy és ívelt, szarvszerű szaruképződményéről kapták. Az ezüstös orrszarvúmadár vagy ezüstös szarvascsőrű (Bycanistes brevis) Afrikában őshonos, és a Nyíregyházi Állatpark már 20 éve tartja a madárritkaságot. Zárt tartási körülmények között nagyon nehezen szaporodnak, a park munkatársai is 2 évtizede vártak erre a szaporulatra.

A különleges külsővel megáldott madarakra érdekes utódgondozás jellemző. A monogám pár a tojásrakáshoz először egy megfelelő nagyságú odút keres, melybe a tojó betelepszik. A hím elkezdi sárral betapasztani az odú nyílását, egészen addig amíg csak egy kis nyílás marad, ahol a táplálékot be tudja adni.

A tojó 2 tojást rak, melyen 45 napig kotlik. A kikelt fiókák még 60 napig az odúban maradnak, majd a tojó a csőrével feltöri a megkeményedett sárfalat. A hím mindeközben naponta akár 24 alkalommal – táplálékot szállít családjának.

A Nyíregyházi Állatpark ezüstös szarvascsőrű madárfiókái a napokban elhagyták az odút és már a röpdékben próbálgatják szárnyaikat.

A park vezető madárgondozója Lukács Gábor több ízben, több héten keresztül figyelemmel kísérte a kicsik növekedését, mely felvételeket a Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán meg is osztottak az érdeklődőkkel.

Nyíregyházi Állatpark

Hirdetés

Hirdetés