Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ígérik: vonzóvá teszik a tanári pályát Nyíregyházán

| 2021. 12. 21. | 18:38:00
Az egyetemen átalakítják a tanárképzést.
Ígérik: vonzóvá teszik a tanári pályát Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átalakul a tanárképzés a következő tanévtől a Nyíregyházi Egyetemen. „Ahhoz, hogy a térség szellemi központjának számító, stabil egyetemet működtessünk, versenyképes fizetésekre van szükség" – mondta Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Az augusztustól alapítványi formában működő intézményben a modellváltásnak köszönhetően eddig soha nem látott mértékű finanszírozásra van lehetőség. Az egyetem vagyona is bővült: valamennyi, az eddig a kezelésében lévő ingatlan a tulajdonába került.

– A modellváltásnak köszönhetően elindultunk a fejlődés útján. Az a cél, hogy egy ismert, elismert, nemzetközi szinten is jegyzett egyetemmé váljunk – fogalmazott Hollósi Hajnalka Zsuzsanna tanárképzési főigazgató. – A tanárszakos hallgatók ösztöndíj-rendszere azzal bővül a 2022/23-as tanévtől, hogy minden első évfolyamra beiratkozott hallgató (a levelezősök is) 10 hónapon át havi 50 ezer forintos ösztöndíjban részesül, valamint ők is megkapják az egyetem ajándékát, a minden elsősnek járó laptopot.

Ajándékba laptop

Abban bíznak, ez motiválni fogja az egyetem vonzáskörzetében élő jó képességű, a tanári pálya iránt érdeklődő tanulókat. Vonzó lehet az, amit a Nyíregyházi Egyetem kínál a leendő hallgatóinak: jól képzett oktatók, színvonalas előadások, szemináriumok, több mint 70 szakpár a tanárképzés területén, egységes, gyakorlatorientált képzés, kiegészítő ösztöndíj, laptop, kollégiumi férőhely biztosítása, szakkollégiumi felvétel lehetősége, tehetséggondozás, hallgatók patronálása oktatókkal, lemorzsolódás csökkentése felzárkóztató programokkal, mozgalmas hallgatói élet.

A tanári pálya jelenleg nem tartozik a legvonzóbb foglalkozások közé a továbbtanuló fiatalok körében - tette hozzá a főigazgató, de megjegyezte:
– Hosszútávon kiváló befektetés lehet, hiszen napjainkban egyre nagyobb a kereslet a szakmailag jól felkészült pedagógusok iránt. Az új egységes tanárképzés tovább növeli az esélyt az azonnali elhelyezkedésre, hiszen azok, akik 2022 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat, olyan diplomát kapnak öt év után, amely már nemcsak az általános iskolákban, de a középfokú intézményekben is feljogosítja őket a tanításra – ettől egységes a képzés.

Egységes, ötéves

Az új tanévtől jelentősen átalakul a tanárképzés: egységesen 5 éves és gyakorlatorientált lesz.
– A +1 éves levelező rendszerű mesterképzés azoknak indul, akik már szereztek „pedagógus 1" minősítést, és szeretnének emelt szinten is érettségiztetni. A képzés első félévétől lesz pályaismereti, pályaszocializációs gyakorlat az általános és középiskolában is. A negyedik félévtől követi a szaktárgyi tanítási gyakorlat egészen a kilencedik félévig, illetve a képzést záró összefüggő egyéni gyakorlat, melynek ideje alatt a hallgatók úgynevezett megélhetési támogatásban is részesülnek. Az egyetemen kiemelt figyelmet kap többek között a LEGO módszertani képzése, ami beépül a pedagógusképzésbe. Ez az új módszertan alapvető készségfejlesztéssel támogatja a szaktárgyi tudást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés