Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosabb büntetés várhat a szerelemféltésből gyilkoló román orvosra

| 2022. 08. 02. | 10:38:00
Nyíregyházán lőtt fejbe két embert.
Súlyosabb büntetés várhat a szerelemféltésből gyilkoló román orvosra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetése súlyosítását indítványozta annak a külföldi vádlottnak, aki bosszúból lelőtte volt szeretőjét és annak férjét. A Nyíregyházi Törvényszék előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, végleges hatályú Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottat azzal, hogy a férfi büntetéséből legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban Magyarországon orvosként dolgozó román állampolgárságú vádlott 2012-ben ismerkedett meg a sértettel, akivel szoros érzelmi kapcsolatba került. Közös jövőt terveztek, ezért a nő elhatározta, hogy felbontja a férjével kötött házasságát. A házasság felbontásának kezdeményezését követően azonban meggondolta magát és úgy döntött, a férjével szeretne együtt élni, és gyermekeiket közösen felnevelni.

A vádlott ezt nem tudta elfogadni és folyamatosan – személyesen, telefonon, e-mailben, még a munkahelyén is – kereste, zaklatta, terrorizálta és fenyegette a nőt, aki emiatt már feljelentés tervezetet készíttetett egy ügyvéddel.

A hosszú időn át tartó visszautasítás miatt a vádlott elhatározta, hogy sérelmei megtorlásaként megöli a nőt és annak férjét, ezért 2016 nyarán a helyi „KGST” piacon vásárolt egy forgótáras pisztolyt és hozzá 12 darab töltényt - olvasható a főügyészség közleményében. Tervének végrehajtása érdekében 2016. augusztus 31-én – a kora délutáni órákban – gépkocsijával a sértettek házától kissé távolabb leparkolt, onnan kerékpárjával és a nála lévő töltött lőfegyverrel hajtott egykori szerelme családi házához. Amikor a nő hazaért, a vádlott – a még nyitott kapun keresztül – besurrant a ház portájára. Ezt észlelve a sértett segítségért kiabált férjének, aki kiment a bejárati ajtóhoz.

Ekkor a vádlott előrántotta a fegyverét és azzal közvetlen közelről mindkét sértettet fejbe lőtte.

Ezt követően a vádlott kerékpárját visszarakta az autójába, majd mellékutakon Romániába menekült, ahol másnap európai elfogatóparancs alapján fogták el. A lövés következtében a feleség olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Férje életben maradt, azonban sérülése maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást eredményezett. Az ítélet ellen az ügyészség a vádlott terhére, az elkövető és védője pedig hatályon kívül helyezés, a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés mérséklése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett indítványában az emberölés „aljas indokból” elkövetettkénti minősítése megállapítását is, valamint a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának hosszabb tartamban – 35 évben – történő meghatározását indítványozta. A vádlott az emberölés elkövetésének módját és célját megfontolva, mérlegelve, hidegvérrel húzta meg a ravaszt. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint csak súlyosabb büntetés alkalmas a büntetési célok eléréséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés