Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szedd magad a májusfát Nyíregyházán!

| 2023. 04. 13. | 16:40:00
Szép gesztus, legális forrásból.
Szedd magad a májusfát Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete idén is lehetőséget biztosít azoknak a fiatalembereknek, akik kedvesünknek legális forrásból szeretnének májusfa alapanyagot beszerezni.

A program április 30-án 15 és 19 óra között, a Sóstói-erdő egyik erdőrészletében lesz, ahol a tettrekész legények az erdészet által biztosított kézifűrészekkel az előre kijelölt fácskákat kivághatják, és magukkal vihetik.

2022-ben mintegy 200 lelkes májusfa-állító keresett meg minket. Voltak, akik 120 kilométerre szállították el a fácskákat, hogy másnap reggelre szívük választottjának kiskapujához állítsák. Akárcsak tavaly, úgy az idei évben is a Nyíregyházi Erdészet szakemberei kijelölték és megszámolták azokat a nyírfákat, amelyek az adott erdőrészletben már olyan sűrűn állnak, hogy gyérítésük szakmailag indokolt. A fakivágások így nem csökkentik sem az erdő értékes elegyfáinak az arányát, sem a faállomány koronáinak záródását.

A program célja a hagyományőrzésen túl az, hogy a résztvevők bepillantást nyerjenek az erdészek munkájába, ugyanis az őshonos elegyfák fontossága, az erdei élőközösség változatosságának biztosítása az erdészek mindennapos munkájának egyik fő kihívása. Idén erdészetünk 40 nyírfát jelölt ki, amelyet fel tudunk ajánlani májusfának. De akinek nem jut nyírfa, az sem megy haza üres kézzel. Az idei területrészen – sajnos – az őshonos elegyfákon kívül idegenhonos kései meggy is él. Mivel ez az agresszívan terjedő fafaj veszélyezteti a Sóstói-erdőben élő hazai fafajainkat, ezért ilyen fajtájú májusfa alapanyagot is tudunk biztosítani. Így a kivágott kis fácskák nem csak az erdő természetes faállományának erősödését segítik, hanem májusfaként hasznosulhatnak!  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés