Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megölte az apját – súlyosabb büntetést kaphat a nyíregyházi

| 2023. 05. 16. | 12:12:00
Előbb az albérlőt akarta megfojtani.
Megölte az apját – súlyosabb büntetést kaphat a nyíregyházi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a 27 éves férfinak, akit a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 10 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 év járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélt.

A vádlott 2019. november 6-án az esti órákban alkoholt és bódító hatású gyógyszert fogyasztott, majd minden előzetes konfliktus nélkül megtámadta a házban albérlőként lakó, ittas állapotban lévő, alvó sértettet. A férfit a földre rántotta és fojtogatni kezdte, miközben megöléssel fenyegette. Ezt követően több alkalommal arcon ütötte a sértettet, akinek a segítségére a vádlott édesapja sietett. A férfi felszólította a fiát a bántalmazás abbahagyására, de ő az apjára támadt. Dulakodás közben a földre kerültek, a vádlott az apja mellkasára ült és először puszta kézzel, majd egy ruhafogassal több alkalommal fejen ütötte, végül a fogas fém részével fojtogatta őt.

A bántalmazás közben többször kijelentette, hogy megöli az édesapját. A vádlott ezt követően a konyhába ment, ahol törni-zúzni kezdett, miközben továbbra is megöléssel fenyegette apját. A férfi, hogy a fiát megakadályozza a további rongálásban a fenyegetés ellenére a konyhába ment, ahol a vádlott egy 19 cm pengehosszúságú konyhakéssel egy alkalommal hasba szúrta az apját, majd gépjárműjével elhajtott a helyszínről. A sértett az azonnali és szakszerű orvosi ellátás ellenére a kórházban elhunyt. Az elkövetőt a rendőrség egy közeli település külterületén fogta el.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban eltérő minősítés és a kiszabott büntetés lényeges enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a vádlott terhére, a cselekmény több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérleteként való minősítés és a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a vádlott által elkövetett cselekmény jogi megítélése téves, ezért indítványozta, hogy az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva a vádlott cselekményét – a két sértettre figyelemmel – több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének minősítse, illetve az erőszakoskodó vádlottal szemben büntetett előéletére, az elkövetett cselekmény jellegére és módjára tekintettel tettarányos, súlyosabb büntetést szabjon ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés