Hirdetés
Hirdetés

A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be

civishir.hu | 2024. 05. 23. | 13:09:33
Elérte legmagasabb pontját az ipari csarnok épülete Szentgotthárdon.
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szentgotthárdi ipari parkban elhelyezték a XANGA cégcsoport fejlesztésében megvalósuló multifunkciós ipari csarnok épület legmagasabb pontjára a bokrétát. A debreceni székhelyű ingatlanfejlesztő XANGA cégcsoporthoz tartozó Vendvidék Real Estate Kft. mintegy 3 milliárd forint volumenű befektetésével egy új multifunkciós ipari csarnok fejlesztése van folyamatban az 1997 óta működő szentgotthárdi-heiligenkreuzi magyar-osztrák határon átnyúló tudományos, ipari parkban, amely Magyarország ez idáig egyetlen ilyen ipari parkja. Ezzel lehetővé téve a városba már betelepült és a jövőben betelepülő termelő vállalatok megnövekedett kapacitási igényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását.

A csarnok legmagasabb pontjára a bokrétát Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere, Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke és Herdon István, a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el május 23-án.

Az első ütemben megépülő közel 3600 négyzetméter alapterületű létesítmény úgynevezett shell and core állapota 2024 nyarára készül el, amely azt jelenti, hogy az épületbe a betelepülő bérlők elkezdhetik a technológiai transzfert, és azt követően megkezdhetik a tevékenységüket. Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé, így a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a különböző termelőtevékenységek és ahhoz kapcsolódó logisztika korszerű körülmények között végezhetőek. Az elkövetkező években a 7,6 hektáros fejlesztési területen a XANGA csoport további ütemekben összesen mintegy 25-30 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben. A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató
infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket. A cégcsoport tevékenysége közel két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a
cégvezetés a befektetési célterületek kibővítése mellett döntött. 

Szentgotthárdot mint új befektetési helyszínt, a város jó elhelyezkedése, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúrahálózat, a kiváló munkaerő bázis miatt választották. A jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019 második felétől kezdődően a XANGA csoport az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt-vel közösen több iparfejlesztési alapot hozott létre, amelyeket a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel. A szentgotthárdi fejlesztéshez a Tranzakciós és Vállalatfejlesztési Alap biztosítja a forrást.

Hirdetés
Hirdetés