Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csikos Sándort választották a nemzet színészének

Cívishír | 2024. 04. 04. | 16:51:59
Egyszerre tizenketten viselhetik ezt a megtisztelő címet.
Csikos Sándort választották a nemzet színészének
Csikos Sándor (Fotó: Nemzeti Színház)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagját, Csikos Sándort választották a nemzet színészei maguk közé április 4-i összejövetelükön a Nemzeti Színházban.

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas magyar színész Karcagon született. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965-1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-1972-ig az Irodalmi Színpad tagja volt, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974-1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze volt, majd 1975-1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatta. Ezt követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődött, melynek 1990-1993 között igazgatója volt. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották – tudatta a Nemzeti Színház honlapján. Csikos Sándor több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el, egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként.

A Nemzet Színésze címet – Tordy Géza március végi halála miatt – a csütörtöki választást követően is csak tizenegyen viselik: Csikos Sándor mellett Király Levente, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya és Pogány Judit.

Hirdetés
Hirdetés