Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legjobb bankszámla kiválasztásának titkai

Szabolcsihír | 2024. 06. 18. | 07:30:16
Melyek a legfontosabb szempontok?
A legjobb bankszámla kiválasztásának titkai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még ma is lehet úgy bankot választani, hogy melyik bankfiók vagy ATM van legközelebb hozzánk, csak már nem érdemes. Ennél sokkal fontosabb szempontok is vannak a mai pénzügyi világban. De vajon melyek ezek?

Mit sem adott volna egy, a maga számára legjobb bankszámlát kiválasztani kívánó honpolgár a kilencvenes években vagy a 2000-es évek első felében, ha talált volna egy olyan gépet, amely testre szabottan megmondta volna neki a legkedvezőbb választást az akkor még igen nagy számú választékból, a rengeteg takarékszövetkezetet is ideértve.

Még talán fizetett volna is érte.

De azokban az években még nem volt ilyen csodagép, ezért elment a legközelebbi bankfiókba vagy takarékszövetkezetbe és megnyitotta a bankszámláját összehasonlítás nélkül. Pedig lehet, hogy pár utcával odébb, vagy a szomszéd faluban csak harmadannyit fizetett volna a bankszámláért.

Aztán az internet terjedésével egyre több mindenben összehasonlíthattuk az árakat és kiválaszthattuk a legjobbat anélkül, hogy kimozdultunk volna a kedvenc otthoni karosszékünkből.

Így történt ez a bankszámlákkal is, ahol 2007-ben indult el az első ilyen hazai kezdeményezés. Ma pedig már több ilyen kalkulátor is rendelkezésre áll az interneten, tehát már nem csak a pénzügyi szolgáltatások, de az azokat összehasonlító internetes kalkulátorok között is egyértelmű verseny alakult ki.

Azt még talán meg lehet érteni, hogy hogyan válasszunk bankszámlát egy internetes kalkulátoron keresztül. Na de hogyan válasszunk a kalkulátorok közül, ha több is van belőle?

Kalkuláljunk pontosan!

Ma már csak akkor érdemes a legközelebbi bankfiókot választani, ha gyakran fizetnénk be a számlára készpénzt, és a legközelebbi bankfiókban van is bankpénztár, vagy legalább befizetésre alkalmas ATM. Ezeket a bankpénztárakat ugyanis egyre inkább szüntetik meg az újonnan nyílt bankfiókokban, sőt sokszor még akkor is, ha felújítanak egy már meglévő fiókot.

A másik korábbi bankválasztási szempont, a legközelebbi ATM viszont már nem állja meg a helyét manapság, hiszen a törvényi ingyenes készpénzfelvétel ma már minden ATM-re egységesen vonatkozik, ehhez nem muszáj tehát feltétlenül egy közeli banknál számlát nyitni.

Aki nem szeretne sok bankpénztári készpénz befizetést az új számlájára, de szeretné a számára legmegfelelőbb bankszámlát kiválasztani, annak a leghelyesebb, ha egy internetes kalkulátorhoz fordul – mondja Gergely Péter, az egyik bankszámla kalkulátort üzemeltető BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Ezekben a kalkulátorokban a pénzügyi szakemberek figyelembe veszik azokat a banki sajátosságokat, melyeket a hétköznapi embereknek egyszerűen nincs is módjuk megismerni, miközben sokszor nagyon is számítanak a költségek alakulásakor.

Egy bankszámla kalkulátor teljesen ingyen és regisztráció, személyes adatok megadása nélkül biztosítja a legkedvezőbb bankszámla kiválasztását, miközben teljességgel testre szabható. Tehát beírható az érdeklődő látogató havi rendszeres jövedelme, illetve az abból kifizetett különféle költések. Bár ezekre a szakemberek beállítottak egy sémát, de az minden tranzakciótípusnál szabadon átírható a látogató saját, valós értékeire.

Ezen kívül a BiztosDöntés.hu kalkulátorában például lehet pontosítani a számítást a törvényi ingyenes készpénzfelvétel kikapcsolásával, ha valaki ezt nem kéri, vagy egy banktól nem csak a legkedvezőbb, hanem az összes bankszámla is lekérdezhető, illetve kérhető az ún. alapszámla konstrukciók kizárólagos listázása is.

A számítások során figyelembe veszik a látogató életkorát is, mert a banki kedvezmények, vagy a szóba jöhető bankszámla konstrukciók kifejezetten függenek ettől.

Ha sikerül a bankszámla kalkulátor minden ilyen elemét, adatmezőjét pontosan behangolni a lehető legjobban igazodva a látogató valós pénzügyeihez, igényeihez, akkor a kalkulátor ténylegesen azt a havi költséget számítja ki, amivel a látogató találkozik majd a havi bankszámlakivonatán.

Ajándék pénzek bankszámlanyitáskor

Sőt, a látogató helyzetét annyiból még pluszban meg is könnyíti a kalkulátor, hogy kijelzi a bankszámlanyitással elérhető számlanyitási jóváírásokat. Ezeket általában minimális, könnyen teljesíthető pénzügyi feltételekért cserébe osztogatják a bankok az új ügyfeleknek, méghozzá adómentesen.

Érdemes élni velük, de azt is tudni kell róluk, hogy általában 1-2 év hűségidővel járnak, ameddig a bankszámla szerződést vagy esetleg a számlanyitáskor kiválasztott bankszámla díjcsomagot nem lehet felmondani.

Természetesen a bank általi felmondásra sem szabad okot adni, ellenkező esetben az ajándék pénzt vissza kell fizetni.

Egy igazán jó bankszámla kalkulátor tehát nem csak a költségeket, hanem a számlanyitáskor elérhető ajándék pénzt is képes megmutatni, így egy bankszámlanyitással még pénzt is kereshetünk!

De van még egy szempont, amitől igazán jó ma egy bankszámla kalkulátor.

Bankszámlaválasztás szolgáltatások szerint

Amikor bankszámlát választunk, nem csak a díjak számítanak. Később az is fontos lesz, hogy a bank mobilapplikációjával, mely a legfontosabb színtere lesz majd a banki ügyintézésnek a hétköznapokban, milyen pénzügyi szolgáltatások érhetők el.

Például meg lehet-e nyitni a számlát otthonról egy mobiltelefonnal, az úgynevezett szelfis számlanyitás keretében? Vagy mely bankoknál van mobiltelefonos fizetési lehetőség a plasztik bankkártya mellett? Melyik banki applikációval lehet befizetni a sárga csekket otthonról? Melyik alkalmazás képes ingyenes push üzenetek küldésére az egyes banki tranzakciókról a drága SMS helyett? Hol lehet blokkolni a bankkártyát két használat között a csalások megakadályozása érdekében? Hol van kedvezményes devizaváltás, vagy melyik bank applikációja képes a mobilegyenleg feltöltésére is?

A BiztosDöntés.hu bankszámla kalkulátora még erre is képes!

Sőt, a kérdések még tovább is szűrhetők, de már pusztán ezek alapján is biztosan ki lehet dobni az összehasonlításból jó pár olyan banki mobilappot, melyek nem feleltek volna meg a látogató igényeinek, ha nem segít neki a kalkulátor.

Így egy bankszámla kalkulátor tényleg képes segíteni abban, hogy a látogató valóban egy előnyös pénzügyi konstrukciót választhasson magának, ne pedig pusztán a bankfiókok földrajzi közelsége alapján döntsön a következő bankja felől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés