Hirdetés
Hirdetés

A vártnál valamivel korábban elhagyhatja az országot a legmagasabb vízszint

mti | 2024. 09. 22. | 10:59:07
A tetőzés jelenleg Dunaföldvárnál tart.
A vártnál valamivel korábban elhagyhatja az országot a legmagasabb vízszint
Az áradó Duna szeptember 21-én (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már szeptember 24-én, kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat - mondta a miniszterelnök szeptember 22-én, vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Orbán Viktor közölte, a dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvárnál tart.

A miniszterelnök elmondta, a harmadfokú védekezés hosszúságát most még nem lehetett csökkenteni, hétfőre várják azt, hogy számos terület kiesik a harmadfokú minősítésű védekezésből.

Jó hírnek nevezte, hogy jó esély van arra, hogy - szemben a számításokkal - nem csütörtökön, hanem kedden déli irányba a legmagasabb vízállás elhagyja Magyarországot.

Ugyancsak jó hírnek nevezte, hogy továbbra sem várható olyan mértékű csapadék, amely az árhullám levonulását érdemben befolyásolná.

A kormányfő azt mondta, szombat délután kinyitották a Mosoni-Duna torkolati vízművet, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött, "ezzel a győri ügyeket befejezettnek tekinthetjük".

Adatokat ismertetve azt mondta, Mosonmagyaróvárnál a Lajtán a tetőzés óta 51 centimétert apadt a víz. A Duna Nagybajcsnál 188 centimétert, Győrnél 25 centimétert, Komáromnál 97 centimétert, Esztergomnál 52 centimétert, Vácnál 24 centimétert, Budapestnél 21 centimétert apadt - részletezte.

A védekezésben részt vevők száma most már folyamatosan csökken, szombaton 5344 hivatásos vett részt a védekezésben, vasárnap már csak 5025 főre lesz szükség - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő arra is kitért, hogy az önkéntesek száma szombaton 1286 fő volt, de arra számítanak, hogy vasárnap 324 önkéntesre lesz szükség. Jelezte, hogy önkéntes civilekről beszél, mert az önkéntes tűzoltókat vagy mentőszervezeteket a hivatásosokhoz szokták számolni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés