Hirdetés

Nem kímélte a madárinfluenza az átvonuló darvakat

vg.hu | 2023. 11. 28. | 18:40:28
Ez a madár nagyon érzékeny a fertőzésre.
Nem kímélte a madárinfluenza az átvonuló darvakat
Végleges adatok csak a vizsgálat lezárulta után várhatók (Fotó: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk átvonuló madarakat is elkezdte tizedelni a madárinfluenza – írja a Világgazdaság.

A portál hangsúlyozza: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) becslései szerint a vírusbetegség miatt 10-20 ezer daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben Magyarországon. A jelen hazai helyzetről biztosat mondani csak a járványtani nyomozás végével lehet, de az sejthető, hogy a darvak a Kárpát-medencébe érve találkoztak először a vírussal, hiszen nincs hír daruelhullásról északra vagy keletre. A daru kifejezetten érzékeny a fertőzésre, így százas, sőt ezres nagyságrendű elhullásokat okozott a főbb gyülekezőhelyek területén.

Hangsúlyozzák: fontos, hogy nagyarányú vadmadár-elhullás vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot, és védett faj esetén a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madárhoz pedig ne nyúljunk.

Hirdetés