Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Remek fotót készített egy magyar csillagász a 70 éves keringési idejű üstökösről

| 2024. 06. 30. | 16:55:53
Az üstökös szabad szemmel nem látható, de kis teleszkópokkal, binokulárral megfigyelhető.
Remek fotót készített egy magyar csillagász a 70 éves keringési idejű üstökösről
A 13P/Olbers üstökös a Hajdúságból nézve (Fotó: Vega Csillagászati Egyesület/Vincze János)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának tagja, Vincze János készítette ezt a nagyon látványos fotót a 13P/Olbers üstökösről. Túljutva a június 30-i napközelpontján már távolodni fog a 13P/Olbers üstökös a Naptól, azonban a Föld felé még közeledik. 

Az üstökös késő tavasszal és nyáron már a 23 óra előtti szürkületben látható. Alacsonyan az északnyugati horizont felett, megközelítőleg 15 fokos magasságban megfigyelhető, sötétedés után fokozatosan még lejjebb süllyed. Megfigyeléséhez tehát olyan pozícióra van szükség, amelyből tökéletesen látható az északnyugati horizont. Az üstökös szabad szemmel nem látható, de kis teleszkópokkal, binokulárral megfigyelhető.

Ahogy az éjszakai égbolton halad, elmosódott objektumként jelenik meg, amely a Szekér, a Hiúz, a Göncöl (amely a Nagy Göncölöt is magában foglalja) és a Kis Oroszlán csillagképekben mozog. A 13P/Olbers üstökös kisebb üstökösök közé tartozik, amelyek periódusa (keringési ideje) körülbelül 70 év. Így a Haley típusú üstökösök közé tartozik, amelyek periódusa 20 és 200 év között van. A 13P üstökös nevét felfedezőjéről, a kiemelkedő német csillagászról, Heinrich Wilhelm Olbersről (1758-1840) kapta.

A kép 26db 2 perces nyers fotóból készült  2024.06.29-én, Bocskaikertben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés