Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kóros elmeállapotú doktor molesztálta női betegét

MTI | 2024. 07. 02. | 12:18:44
Arra kényszerítette, hogy eltűrjön "a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket" is.
Kóros elmeállapotú doktor molesztálta női betegét
Vádat emeltek ellene (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azzal a külföldi állampolgárságú orvossal szemben, aki szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette betegét – közölte a Fővárosi Főügyészség július 2-án. A vádirat szerint a férfi felnőtt háziorvosként ügyeletet látott el egy fővárosi kerületi egészségügyi szolgáltatónál, ahol 2021 júliusában megvizsgált egy nőt.

A vizsgálat során a férfi "az orvosi hivatásából adódó hatalmi helyzetével visszaélve" a vizsgálóágyon fekvő, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet arra kényszerítette, hogy eltűrjön "a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket" is.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének időpontjában és az azt követő időszakban is olyan kóros elmeállapotban szenvedett, amely "képtelenné tette cselekménye társadalomra veszélyességének" felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen – állapította meg a vádhatóság. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a férfival szemben gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett "szexuális kényszerítés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és kényszergyógykezelés alkalmazását indítványozta. A főügyészség hozzátette, a vádlott jelenleg más ügyben áll kényszergyógykezelés alatt. Az ügyben illetékes Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon júniusban tartott előkészítő ülésen a férfi nem ismerte be bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A közlemény külön kitért a kényszergyógykezelés fogalmára, ami "a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó" – írták, hozzátéve, hogy az határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés