Hirdetés
Hirdetés

Hétszáz hallgató kezdheti meg egyetemi tanulmányait Nyíregyházán

| 2020. 07. 24. | 10:21:00
Az egyetemre gazdálkodás menedzsment szakra volt a legnehezebb bekerülni.
Hétszáz hallgató kezdheti meg egyetemi tanulmányait Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyilvánosságra hozták július 23-án este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

A Nyíregyházi Egyetemre összesen 702 hallgató nyert felvételt, közülük 617-en állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Öt felsőoktatási szakképzési, 17 alapképzési és 2 mesterképzési szakot indít az egyetem nappali, illetve levelező tagozaton. A Nyíregyházi Egyetemen a pedagógusképzés teljes palettáját betöltik a felvett hallgatók: csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító és tanár szakosok tanulhatnak a campuson. Az utóbbiak, a nappali osztatlan tanár szakosok 11 szakpárban, míg a diplomára épülő tanári mesterképzés levelezős egyszakosai 13 szakon folytathatják tanulmányaikat.

2020-ban az alapszakok voltak a legnépszerűbbek, a következők: az óvodapedagógus szak, a programtervező informatikus, valamint a gazdálkodási és menedzsment szak. Ugyanakkor szép számmal kerültek be jelentkezők a sport- és rekreációszervezés, valamint az edző alapszakra. Az osztatlan tanári szakok közül a testnevelő tanár, a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára, valamint az angol nyelv és kultúra tanára volt a legkeresettebb. - tájékoztatott Dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A harmincszázalékos visszaesés oka elsősorban az – az ország többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan –, hogy ettől az évtől minden tudományterületen szükséges a felvételihez az emelt szintű érettségi. Ezt legérzékenyebben a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szakokat érintette.

A legtöbb, 401 pontra a gazdálkodási menedzsment szakra való bekerüléshez volt szükség. A testnevelő tanár-történelemtanár és állampolgári ismeretek szakpárra 389 ponttal vettek fel, anglisztikára 332-vel. Programtervező nformatikus szakhoz elég volt 285 pont, épp annyi, mint a csecsemő és kisgyermeknevelő képzésre jelentkezőknek. Nappali tanítószakra 281 ponttal lehetett bekerülni az egyetemre, míg repülőmérnöki szakra 280-nal.

Akiket most nem vettek fel, azoknak lehetőségük van pótfelvételire, annak jelentkezési határidejét, illetve a pontos feltételeit később (a fenntartó tájékoztatatását követően) teszi közzé az intézmény. A Nyíregyházi Egyetem kéri az érdeklődőket, hogy folyamatosan kövessék az intézmény honlapját és Facebook-oldalát.

A Nyíregyházi Egyetem várja azok jelentkezését is, akik már rendelkeznek diplomával. Az egyetem által kínált szakirányú továbbképzéseken műszaki, gazdasági és pedagógiai képesítésüket bővíthetik. Már fogadja az intézmény 18-féle képzésre a jelentkezéseket. Újként került a kínálatba a pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzés – gyakorlatvezető tanító ismeretkör, a pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzés – gyakorlatvezető óvodapedagógus ismeretkör, valamint a coach szakirányú továbbképzés. Ezekről bőséges információ található az egyetem honlapján: www.nye.huA szakirányú továbbképzésekre a jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.

Az idei év mérföldkőnek tekinthető a Nyíregyházi Egyetem életében, hiszen megkezdi az angol nyelvű képzéseit a külföldi hallgatók számára a következő alapszakokon: anglisztika, mezőgazdasági mérnöki, gépészmérnöki szakokon összesen 40 fő körüli létszámmal. Ezenkívül a magyar mint idegen nyelv kurzuson is megkezdhetik egyéves tanulmányaikat a külföldi hallgatók.

Hirdetés
Hirdetés