Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Kisvárda is nyögni fogja a Tungsram csődjét

| 2022. 11. 08 | 12:18:00
A vállalatnak öt településen vannak gyárai.
Kisvárda is nyögni fogja a Tungsram csődjét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá kerül a cég – írja a Mérce.hu; a portálnak Mehlhoffer Tamás, a fényipari vállalat kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a legnagyobb hitelező, az Eximbank nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. 

A Tungsramnál idén áprilisban jelentették be: megszüntetik a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozót elbocsátanak az év végéig. A rákövetkező hónapokban összesen már csaknem kétezer emberrel bontottak szerződést, a leépítés a cég mind az öt – budapesti, hajdúböszörményi, kisvárdai, nagykanizsai, zalaegerszegi – gyárát érintette.

A Világgazdaság korábban arról számolt be, hogy a Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárás zajlott november 7-én.

Frissítés

A cég közlése szerint a hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de november 8-án bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését.

Mint írják: a Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is „megdöbbenve fogadták”, hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így „lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét” a hétfői, második csődegyezségi tárgyaláson, amelyen a vállalat átdolgozott csődegyezségi javaslatot nyújtott be. Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát. A Tungsram jogi csapata jelenleg azon dolgozik, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa a bírósághoz, ahol felszámolóbiztost jelölnek ki, akinek feladata többek között a vállalat vagyonának értékesítése.

A Tungsram menedzsmentje teljes mértékben együtt kíván működni a felszámolóbiztossal is, addig a csődeljárás során kijelölt vagyonfelügyelő felügyelete alatt működik a cég.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram „egészséges üzletágai életben maradhassanak”. A kisebb cégek vonzóbbak a befektetők számára, és ha ezen befektetők tőkét tudnak biztosítani a vállalatoknak, akkor „a profitábilisan működtethető gyárakban a munkavállalókat tovább lehet foglalkoztatni”. Ilyen befektetőkkel, például a svájci Business Creationnel tovább folynak a tárgyalások. Csődegyezség híján azonban lényegesen nehezebbé vált az eredményes tárgyalás a befektetőkkel. Ezen körülmények és a felszámolással normális esetben is járó bizonytalanság miatt a Tungsramnak „rugalmasnak kell maradnia és figyelembe kell vennie minden lehetőséget” – fogalmazott közleményében a cég, hozzátéve: ezért „kénytelen volt a legrosszabb eshetőségre is készülve” bejelenteni kedd reggel az illetékes kormányhivataloknál csoportos létszámleépítési szándékát 750 munkavállalóra.

Kapcsolódó hírek
Nagy értékű Audit foglaltak le Csengersimánál
Nagy értékű Audit foglaltak le Csengersimánál
Előállítottak egy román férfit.
Debrecenben bukott le a szabolcsi cigarettacsempész
Debrecenben bukott le a szabolcsi cigarettacsempész
Éppen pakolták, amikor lecsaptak rájuk.
Lakásvásárlás: készpénzzel fizet 70 százalék
Lakásvásárlás: készpénzzel fizet 70 százalék
A 40-49 év közötti korosztály átlag 45,2 millió forintot költött új ingatlanra.
Ekkortól pályázhatnak a vállalkozások elektromos járműre
Ekkortól pályázhatnak a vállalkozások elektromos járműre
Személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz vásárlását támogatják.
Tűz Balkányban: le kellett bontani a kéményt
Tűz Balkányban: le kellett bontani a kéményt
Két sugárral oltották el a lángokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés