Hirdetés
Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: készen állunk megvédeni a hazánkat

mti | 2024. 10. 12. | 17:23:32
Területvédelmi tartalékosok tettek esküt Budapesten.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: készen állunk megvédeni a hazánkat
Tartalékosok eskütétele október 12-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország minden kiképzett katonával erősebb és biztonságosabb - jelentette ki a honvédelmi miniszter október 12-én, szombaton Budapesten, a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományának összevont katonai eskütételén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) budapesti campusán, a Zrínyi Miklós laktanyában tartott ünnepségen úgy fogalmazott: 1179-en jöttek össze az ország minden sarkából, hogy életre szóló fogadalmat tegyenek.

Hozzátette, hogy amióta a Magyar Honvédség bevezette az önkéntes tartalékos rendszert, ekkora létszámú katonai eskütétel még nem volt.

Az esküt tett katonákhoz szólva kiemelte, felemelő érzés, hogy a haza számíthat az önként vállalt szolgálatukra.

Az ünnepségen a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy amikor június közepén elindították a "Szeretem, megvédem!" kampányt, akkor nem behívót, hanem meghívót küldtek. Mostanra több mint 2600 hazafi "válaszolt a meghívásra" és szerződést kötött a Magyar Honvédséggel (MH) - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem csatlakozott a haderőhöz.

Szeretjük a hazánkat és készen állunk megvédeni. Készen állunk arra, hogy együtt erősítsük Magyarország, a magyar emberek biztonságát - hangoztatta a miniszter.

Közölte, a frissen belépők közül már 300-an úgy döntöttek, hogy "még egy lépéssel beljebb" mennek, és az MH szerződéses állományához csatlakoznak.

A haza védelméhez a területvédelmi tartalékosok éppen úgy szükségesek, mint a hivatásos és a szerződéses katonák - jelentette ki, megjegyezve, hogy az új területvédelmi rendszert 2023-ban hozták létre a magyar haderőfejlesztési program fontos lépéseként.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet arra, hogy a területvédelmi tartalékosok feladatrendszere eltér a hivatásos haderőétől, jellemzően a helyi jelenlétre koncentrál. A legfontosabb feladatuk a harctér előkészítése, az objektumvédelem és a hivatásosok támogatása - mondta.

A hét területvédelmi ezred, ezek zászlóaljai és századai hagyományos, könnyű fegyverzettel bírnak, és "kapillárisszerűen, a járások szintjéig átszövik" az országot - ismertette.

Felidézte, hogy a területvédelmi tartalékosok már élesben is megmutatták, mire képesek: komoly szerepet játszottak az őszi árvízi védekezés során. A hivatásos katonák a vadonatúj és legmodernebb harceszközökkel az ország stratégiailag fontos területein lévő támaszpontokon vannak jelen, ők a védelem "gerincoszlopai" - közölte. Az esküt tevő katonákat a történelmi események felidézésével arra emlékeztette, hogy annak a 35 nemzedéknek a követői, amelyek az ország megalapítása óta harcoltak a hazáért.

"Nyomába léptek mindazoknak a magyar honvédőknek, akik történelmünk során becsülettel éltek és haltak, és megőrizték Magyarországot a magyarok országának" - hangsúlyozta. Mint mondta, a ma élő nemzedék feladata, hogy a következő generációk is szabad, biztonságos és a tisztes megélhetést nyújtó országba születhessenek.

A világ és Európa az elmúlt években ismét a veszélyek korába lépett - hívta fel a hallgatóság figyelmét a miniszter, utalva a tömeges illegális migrációra, a szomszédban dúló, ukrajnai háborúra és a közel-keleti konfliktusra, a terrorveszélyre és az erősödő antiszemitizmusra.

A béke és a biztonság nem magától értetődő, a békéhez erőre van szükség - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország ezért folytatja a honvédelem erejének növelését és a honvédelmi rendszer teljes újjáépítését.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, az esküt tevő katonák azt vállalták, hogy a legnehezebb körülmények között is Magyarország védelmét szolgálják. Az eskütétel nem pusztán egy esemény, hanem közösségi és személyes vállalás - mondta. Értékelése szerint az eskü súlyos és tiszteletet érdemlő döntés, mert áldozatot kíván, de egyben lehetőséget is jelent, hogy a tartalékosok maradandót alkossanak, helyi szinten biztosítsák a közösségek védelmét. Ő is kiemelte a területvédelmi tartalékosoknak az árvízi védekezésben betöltött szerepét.

Kitért arra is, a toborzókampány sikere, hogy szemmel láthatóan nőtt a tartalékos állomány létszáma, és látható, hogy a társadalom fontosnak tartja, hogy részt vegyen a haza védelmében. Az esküt tevőket a "nemzet élő pajzsának" nevezte, amely biztosítja, hogy Magyarország biztonságos és szabad maradjon.

A nagyszabású eskütételi esemény végén a legidősebb tartalékos katona jelképesen átadta a stafétabotot a legfiatalabb bajtársának.

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Orbán Balázs: az ukránok „győzelmi terve” a harmadik világháborúhoz vezethet
Orbán Balázs: az ukránok „győzelmi terve” a harmadik világháborúhoz vezethet
A miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott, Magyarország szövetségeseivel nyomást gyakorol az uniós intézményekre, mert a hozzáállásuknak meg kell változnia.
Elítélték Fekete-Győr Andrást, átadja képviselői mandátumát
Elítélték Fekete-Győr Andrást, átadja képviselői mandátumát
A momentumos képviselő füstgránátot dobott a rendőrök felé 2018-ban.
Elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke
Elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke
Életének utolsó szakaszában éppolyan energikus volt, mint fiatalon.
Október végétől kérhető az influenza elleni ingyenes védőoltás
Október végétől kérhető az influenza elleni ingyenes védőoltás
949 ezer adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre.
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Gulyás Gergely beszélt a részletekről.
Az újraélesztés napja: bárkiből lehet hős
Az újraélesztés napja: bárkiből lehet hős
Az elmúlt évben a mentők 2400 embert élesztettek újra sikeresen.
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
A férfi óvodásokat szállított, egy gyermek nem szállt ki a buszból, hőgutát kapott, majd a debreceni kórházban meghalt.
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
A rolleresek is büntethetők ittas vezetésért
A rolleresek is büntethetők ittas vezetésért
A büntetőjog fogalomrendszerében a gépi meghajtású jármű jelentése egységes és tisztázott.
Hirdetés