Hirdetés
Hirdetés

Tűzoltókat léptettek elő Nyíregyházán. Soron kívül!

katasztrófavédelem | 2024. 05. 03. | 16:02:48
140 éves a helyii tűzoltóság.
Tűzoltókat léptettek elő Nyíregyházán. Soron kívül!
Tűzoltónap Nyíregyházán (Fotó: katasztrófavédelem)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyakori tűzvészek miatt 1883. szeptember 23-án önkéntes tűzoltóság megszervezéséről döntött Nyíregyháza város tanácsa, majd 1884. március 9-én, alakuló közgyűlésen mondták ki a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakítását. A nyíregyházi tűzoltóság 140 éves fennállásának alkalmából a szabolcsi vármegyeszékhelyen tartotta tűzoltónapi megemlékezését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság pedig jubileumi ünnepséget szervezett.

A megemlékezés a Szent Flórán szobornál kezdődött, és koszorúkat helyeztek el. Az emlékezők ezután az igazgatóság főbejáratánál főhajtással tisztelegtek a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére állított emléktáblánál. Rendőri, valamint a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport felvezetésével indult tűzoltófelvonulás. Hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók, mentőszervezetek tagjai, közel kétszáz fő vonult a nyíregyházi laktanyától a belvárosig. A felvonulást a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltószerei zárták. A felvonulás a Váci Mihály Kulturális Központnál ért véget. A Szabadság téri intézményben tartotta meg az igazgatóság a tűzoltónapi és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jubileumi ünnepségét.

A rendezvényen Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte: „A jubileumi ünnepség nemcsak arra szolgál, hogy megemlékezzünk a múltról, hanem arra is, hogy köszönetet mondjunk minden tűzoltónak és családjuknak is az elkötelezettségért és az áldozatkészségükért.” Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok azt mondta: „Tűzoltók vagyunk. Ha bárki bajba kerül, mi érte megyünk. Mindannyian annak tudatában és vállalásával indulunk segítséget nyújtani, hogy saját fájdalmainkat és félelmeinket feledve, akár életünket is kockáztatva kell helyt állnunk hivatásunk gyakorlása közben.” A parancsnok beszéde után bemutatták a nyíregyházi tűzoltóság 140 éves fennállásának alkalmából készült kisfilmet, majd elismeréseket adtak át, kiemelték a jók közül a legjobbakat.  A rendezvény keretében kiállítás is nyílt a Váci Mihály Kulturális Központban. Dombrády Gábor tűzoltó alezredes, mátészalkai tűzoltósági felügyelő tűzoltósisak-kiállítását a harmadik emeleten lehet megtekinteni ezen a hétvégén.

Többeket előléptettek

A belügyminiszter hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Szegedi Zoltán századost, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját, és Szent Flórián Érdemjelet adományozott Palkó István zászlósnak, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének.

Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Tűzoltóság napja alkalmából a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért soron kívül előléptette őrnaggyá Varga Norbert századost, a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettesét. Beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Hrabina Gábort, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt szakügyintézőjét, Krutilla Csaba tűzoltó zászlóst, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Meczner Gábor Antal tűzoltó törzsőrmestert, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Rózsa Dénes tűzoltó törzsőrmestert, a Fehérgyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés