Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: kovászolt káposzta

| 2021. 05. 06. | 18:01:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: kovászolt káposzta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kovászos uborka - még akkor is, ha sok háziasszony télen is az asztalra tudja varázsolni - kifejezetten nyári finomság. Ahhoz viszont még néhány hétnek el kell telnie, hogy megengedhessük magunknak hogy 2-3 kiló uborkát vegyünk a piacon. Addig is itt a kovászolt káposzta.
Belelapoztunk az országos hírű kékcsei háziasszony, Boros Vali interneten elérhető receptes könyvébe, és ott találtuk ezt az ínyencséget. Ami már a nyarat idézi, és még a pénztárcánkat is kíméli.

Ez pedig nem más, mint a kovászolt káposzta. Nyáron főétel mellé adhatjuk hűsítő salátának, de Vali azt írja, télen is elkészíti, akkor a fűtőtest közelébe, meleg helyre teszi kovászolni. Van, mikor ebből készíti a székely káposztát.

Kovászolt káposzta elkészítése

Hozzávalók:
1 fej káposzta
1 csomag kapor
2 cikk fokhagyma
1 vöröshagyma felszeletelve

Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk. Egy nagyobb üvegbe kezdjük rakni, a felénél tesszük rá a kapor felét, 1 cikk fokhagymát, a hagyma felét. Folytatjuk a káposztával, majd a tetejére is megy kapor, fokhagyma, hagyma és kenyér. A lé: ahány liter víz fér az üvegbe, annyi lapos evőkanál sót teszünk bele. Ráöntjük az uborkára, egy kistányérral le takarjuk. Pár nap, és ehetjük.
Egész káposztaleveleket is kovászolhatunk hasonlóképpen, azokat pedig megtölthetjük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés