Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tukacs: a kormány fél hozzányúlni az egészségügyhöz

| 2016. 08. 19. | 14:11:00
A célokkal viszont maximálisan egyetértenek.
Tukacs: a kormány fél hozzányúlni az egészségügyhöz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szkeptikusan fogadja az MSZP megyei szervezete a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének sztrájkfelhívását annak tükrében, hogy a kormány megtorlásként, kizárta az intézményvezető pályázatokból azokat a pedagógusokat, akik a tavasszal kockás ingben demonstrálók mellé álltak.

Csabai Lászlóné a párt megyei alelnöke a Tukacs István országgyűlési képviselővel tartott, pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a szakszervezet által megfogalmazott követelésekkel viszont maximálisan egyetértenek, hiszen sok önkormányzatnál 2008 óta nem volt béremelés. 

A "kockásingesek" példájára utalva hangsúlyozta: nagy bátorságra lesz szükségük az önkormányzati dolgozóknak a sztrájkhoz.

A legsúlyosabb helyzetben a kistelepülések vannak, hiszen az átszervezések nyomán a csökkenő feladatokkal a helyi bevételek is csökkentek, esetükben csak kormányzati bérfejlesztés segíthet. Véleménye szerint akkor fog a kormány felfigyelni a feszítő bérproblémákra, ha a szakszervezetek egységesen lépnek fel a dolgozók érdekeiért.

Tukacs István hozzátette: jogosan mondták az egészségügyi dolgozók, hogy 50 százalékos béremelésre van szükségük, különösen a szakdolgozók keresete elképesztően alacsony. Ismertette: a több mint 20 ezres orvos, illetve 70 ezres szakdolgozói létszámhoz képest viszont a bérfejlesztésre szánt keret kétharmad részét az orvosok, egyharmadát a szakdolgozók kapták.

A tervezett béremelés a szocialisták szerint a szakdolgozók 25 százalékánál nem is lesz valóságos, mert döntően a munkában eltöltött időt fogja díjazni. Egy fiatalabb, rosszul fizetett szakdolgozói rétegre fog nehezedni a munka.

A politikus szerint az egészségügyben tervezett intézkedések nem fogják itthon tartani az orvosokat, szakdolgozókat, de nincs szó a tervezetben a mentőkről, védőnőkről, háttérben dolgozókról, informatikai szakemberekről sem. Tukacs Istvánnak az a véleménye, hogy a bejelentések igazi célja: vizet loccsantani az egészségügyben időnként fellobbanó tűzre.

Leszögezte: ha a ciklus végéig nem áll rendelkezésre 600 milliárdos pluszforrás, akkor átalakításról, koncepcióról nem érdemes beszélni az egészségügyben. Ők forrást kis találtak rá, hiszen szerintük a kormány eddig soha nem látott méretű apparátust működtet, több százmilliót fordít kormányzati kommunikációra. Azt látják, nem forrás problémáról van szó, mert amire akar, a kormány talál pénzt. Tukacs István szerint a kormány fél hozzányúlni az egészségügyhöz. Azért, mert tudja, darázsfészekbe nyúlna.

Csabai Lászlóné hozzátette: „félhet is, mert mi is elvéreztünk rajta. De amikor a kormánynak ekkora hatalom van a kezében, meg kell tennie.” Példaként hozta fel Csehországot és Szlovákiát, ahol megtették ezt, és most előttünk járnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés