Orbán: eljött a pillanat, május 1-jén nyit az ország

hirado.hu

2021.04.30. 08:17

Orbán: eljött a pillanat, május 1-jén nyit az ország

Már többségben vannak az oltottak.

Hirdetés

Hirdetés

Május elsején reggeltől módosul a kijárási tilalom, éjfélig kell majd hazaérni és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára és a velük érkező kiskorúaknak megnyílnak bizonyos helyek, mert a mai vagy a holnapi nap folyamán egész biztosan meglesz a négymillió beoltott – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő elmondta, hogy a 16 és 18 évesek közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, ezért ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor. Ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

– Most már többségben vannak a védettek, a beoltottak, így indokolt, hogy hozzájuk igazodjunk, hogy ők kedvezményeket kapjanak – mondta a kormányfő.

Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszter felhatalmazták, hogy Magyarországra a számára fontos országokkal kössön országközi megállapodást, hogy elfogadják egymás oltási igazolványát, és az emberek karantén kötelezettség nélkül tudjanak utazni. Orbán Viktor felhívta a figyelmet: tévhit, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak nem tudnak utazni majd. Ez nem igaz, hiszen már Németország is orosz vakcinát vásárol. Nem lesz semmi megkülönböztetés a keleti és a nyugati vakcina között – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bár sportrendezvényeket lehet már látogatni a négymillió beoltott után, lakodalmakat még nem lehet tartani. Erre az a magyarázat, hogy a sportrendezvényeket is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, viszont egy lakodalom esetében ezt nem lehet előírni, ott keverednének a beoltottak és a nem beoltottak.

– Egyelőre nem tudjuk, hogy a következő nyitási lépés négy és félmilliónál vagy ötmilliónál fog-e bekövetkezni

– mondta Orbán Viktor.

Már nem kell várni az oltásra, hiszen van annyi vakcina, hogy ha valaki regisztrál, már akár aznap meg tudja kapni az oltást, függetlenül attól, hogy hány éves és milyen egészségügyi állapotban van. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy fontos látni, a világ nagy egyetemei rugalmas rendszer szerint működnek, egyfajta alapítványi rendszer szerint.

Mint mondta, most még az oltás megszervezésére fordítanak nagyobb hangsúlyt, de ahogy tér vissza az élet a normális kerékvágásba úgy egyre inkább fontos lesz egy újraindítási terv elkészítése.
Orbán Viktornyitásújranyitás

Hirdetés

Szóljon hozzá!