Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindul a létszámleépítés első hulláma a Tungsramnál

| 2022. 05. 18. | 10:59:00
A szakaszos elbocsátás elsőként Hajdúböszörményt és Kisvárdát érinti.
Elindul a létszámleépítés első hulláma a Tungsramnál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tungsram a termelést Kisvárdán gyakorlatilag megszünteti, az innen elküldendő dolgozók több mint a fele helyben vagy a környéken megfelelő munkalehetőséghez tud jutni, a hajdúböszörményiek esetében pedig a szakszervezetek úgy látják, van igény a munkaerőpiacon az elbocsátandókra – mondta el Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke május 17-én. A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest – írja az MTI.

A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, a tervezett létszámleépítés a halogén izzó gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat valamint műszerészeket.

Az elbocsátásokról országos és helyi szinten is zajlanak tárgyalások. Helyi szinten a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete egyeztet a cég képviselőivel. Sallai Gábor elnök arról számolt be, hogy az egyeztetéseken a szakszervezet azt kívánja elérni, hogy a Munka törvénykönyvében rögzítettnél kedvezőbb kondíciókkal távozhassanak az érintett munkavállalók.

Személyre szabott juttatást kaphatnak a dolgozók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint a kormány fokozott figyelmet fordít a cég csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére. Mint írták, a tárca a szükséges forrás biztosításával megteremti annak feltételeit, hogy az év végéig több ütemben elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi munkába állásukat megalapozó képzésekben vehessenek részt.

Az intézkedésnek köszönhetően a kormányhivatalok közreműködésével személyre szabott, álláskeresést ösztönző juttatást kaphatnak a Tungsram-dolgozók.

A vállalat vezetésével való egyeztetések szerint a támogatottak a képzés idejére akár mentesülhetnek is munkavégzési kötelezettségük alól, azt a felmondási időszakban elvégezve még jobb eséllyel és lényegében kiesés nélkül dolgozhatnak tovább új foglalkoztatójuknál. Így még biztosabban teljesülhet az az alapvető törekvés, hogy a dolgozók ütemezett leépítésüket követően lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak. A kormányhivatalok célzott szolgáltatásaikkal a szociális-jogi következmények kezelésében, az álláskeresésben és mielőbbi munkába állásban segítik a munkavállalókat. Felvételükhöz a már futó programokban is többféle állami támogatást igényelhetnek leendő munkaadóik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés