Hirdetés

Mutatjuk a tudnivalókat az új rendszámtáblákhoz kapcsolódóan!

MTI

2022.06.01. 14:21

Mutatjuk a tudnivalókat az új rendszámtáblákhoz kapcsolódóan!
(Fotó: Vitézy Dávid - Facebook)

Hazánkban július 1-től jön a változás.

Hirdetés

Hirdetés

Július 1-től egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok - közölte az Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán június 1-jén.

Vitézy Dávid a változásokat azzal indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutna.

A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak

– hívta fel a figyelmet.

Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának 12 éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek – írta Vitézi Dávid.

Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel – ismertette.

Hozzátette: a környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.

A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek – írta.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését – jelezte.

rendszámtáblatudnivalók

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés