Hirdetés

Majomhimlő: hazánkba is megérkezett a védőoltás

MTI

2022.08.16. 14:21

Majomhimlő: hazánkba is megérkezett a védőoltás
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Hatvankettőre nőtt a diagnosztizált esetek száma.

Hirdetés

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. A 2560 adag vakcina 1280 ember oltására elegendő. Hozzátették: a korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére ajánlják fel. Tudatták azt is, a majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt.

A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él. A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

védőoltásmajomhimlő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés