Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokkal a mezőgazdaságban?

| 2022. 08. 02. | 20:23:00
Sok mindenre rávilágított Feldman Zsolt.
Rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokkal a mezőgazdaságban?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt államtitkár az Agrárminisztérium augusztus 2-i közleményében.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, reálisan maximum félmillió hektár öntözhető terület alakítható ki az országban hagyományos öntözésfejlesztési eszközökkel. Ehhez képest az idei, történelminek is nevezhető aszály kapcsán az ország kiszáradt termőterületének nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföld 20 százaléka.

Ezért túl az öntözésfejlesztésen, minden gazdálkodónak további megoldásokon kell gondolkodnia: előtérbe kell, hogy kerüljenek a vízvisszatartással, a vízmegtartással és a talajnedvesség megőrzésével, a talaj termőképességének megtartásával kapcsolatos eljárások – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a kormány ezért hozta létre az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzset, ami rendkívüli eszközöket vet be a termelők érdekében ebben a rendkívüli helyzetben – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés