Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt vannak az újabb rezsiintézkedések!

| 2022. 09. 08. | 12:10:00
Legalább tíz köbméter tűzifát biztosítanának háztartásonként.
Itt vannak az újabb rezsiintézkedések!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százakkal csökkenteni kell az állami intézmények és az állami cégek gázfogyasztását – hangzott el a szeptember 8-i kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterlnökséget vezető miniszter kijelentette: a kormány az előző napi kormányülésen értékelte a jelenlegi energetikai válsághelyzetet, s úgy látják, az EU-s szankciók nem váltották be a reményeket, főként a gázellátási és árproblémákat tartják égetőnek.

A miniszter kérdésre úgy nyilatkozott, az állami középületekben 18 foknál nem lehet melegebb.

A lakosság az ésszerúség keretében takarékoskodjon a gázzal, kérte a tárcavezető. A kormány tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet, előbbit a jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehetséges megvásárolni, az állam háztartásonként legalább 10 köbméternyit biztosít a fűtési szezon kezdetéig. A szénnel kapcsolatban közölte: 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelnék a kitermelést. Az energiaintenziv tevékenységet végző kis- és közepes vállakozások számára szintén programot dolgoznak ki, a cél elsődlegesen a munkahelyek védelme, az intézkedések kidolgozása folyamatban van.

A távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik, de minden lakást mérőórával kívánnak ellátni. – Jelenleg 130 ezer távhős lakásokból hiányzik mérőóra, miközben a cél az összes ingatlan önálló mérőórával történő felszerelése. Egy évben hozzávetőleg 30 ezer órát tudnak felszerelni, ezen gyorsítanánk. A távhődíjat 28 fillérrel emeljük, de ezt nem a lakossági ügyfelek, hanem az ipari fogyasztók fizetik. Ebből lesz pénzt az óratelepítésre – tájékoztatott a miniszter.

Az élelmiszerárstopról Gulyás Gergely azt mondta, a jelenlegi október elsejei határidőt fenntartják, az intézkedés jövőjéről valamelyik szeptemberi kormányülésen határoznak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés